Четиримата наследници на Желев на президентския пост откриха негова паметна плоча

"Д-р Желев имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата народен."

Това каза президентът Румен Радев във вторник, когато заедно с предшествениците си Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002- 2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017) откриха възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев (1990–1997) в село Веселиново.

"Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст", каза още Радев. И допълни, че д-р Желев е бил убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран.

"За всички нас президентът Желев е мъдър политик, символ на единството, символ на скромност, на човещина, на мъдрост, която бликаше от всяко негово действие", каза от своя страна президентът Росен Плевнелиев, Според него д-р Желев е успял по мирен и добронамерен начин да придвижи страната напред в труден момент. "Помня всяка среща, всяка негова дума, всяко наше събиране, при което той по неговия усмихнат, скромен, добронамерен и визионерски начин ни караше да го слушаме, да се поучим от него и да следваме неговия път", допълни той.

Желю Желев е роден през 1935 г. в село Веселиново. Автор е на книгата"Фашизмът", в която прави сравнение между фашизма и тогавашната социалистическа държава. По негова инициатива на 3 ноември 1988 г. е създаден Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. След 1989 г. Желев е първият лидер на СДС. През август 1990 г. е избран от 7-ото Велико Народно събрание за президент. През 1992 г. печели президентските избори и става първият демократично избран държавен глава на България.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?