Четиримата от Пуси райът са окончателно освободени, засега

Четиримата от Пуси райът са окончателно освободени, засега

Руската полиция освободи окончателно четиримата участници в протестната пънк група Пуси Райът, арестувани на 30 юли, веднага след като бяха пуснати от затвора след 15 дни зад решетките - присъда заради протестната им проява на финала на световното футболно първенство, предаде Франс прес.

След продължили цял ден заплетени юридически процедури Олга Пахтусова, Вероника Никулшина и Олга Курачева, както и Пьотр Верзилов бяха освободени рано сутринта, сочи пост, качен от Верзилов в Туитър. Той добавя и снимка на четиримата, танцуващи с усмивки на уста пред полицейски участък точно след излизането си на свобода.

Четиримата прекараха две седмици в затвора, след като се втурнаха на терена с полицейски униформи и за кратко прекъснаха мача между Франция и Хърватия на 15 юли в Москва. Забранено им бе също да посещават спортни и други масови прояви в продължение на три години, наложени им бяха и глоби.

Групата Пуси Райът заяви, че постъпката ѝ е протест срещу широките правомощия на полицията с искане за реформи и за освобождаване на политическите затворници в Русия.

В понеделник, щом четиримата бяха освободени, полицията ги арестува отново с обвинението, че са организирали неразрешен протест и не са се подчинили на силите на реда. За това нарушение руският закон предвижда наказание до 25 дни затвор.

Московският съд, който трябваше снощи да разгледа случая, отказа обаче да започне заседание и върна документите на четиримата активисти в полицията, съобщи за ТАСС говорител на тази инстанция. Пънкарите обаче ще трябва в петък отново да се явят в участъка.

Русия е извършила "многобройни нарушения", осъждайки на затвор други три млади жени от Пуси райът, които се опитаха да изпълнят песни срещу Путин в московски катедрален храм през февруари 2012 г., постанови миналия месец Европейският съд за правата на човека.

Тъжителките - Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич, са били подлагани на унижения по време на процеса, реши съдът в Страсбург, според който Москва нарушава свободата на изразяване. През 2012 г. трите бяха осъдени за "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза". ЕСПЧ задължи Руската федерация да им изплати общо 37 000 евро обезщетение за морални вреди и още 11 760 евро за съдебни разноски.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?