Четиринадесет души, сред които и българин, арестувани в Австрия за връзки с "ИД"

Четиринадесет души, сред които и българин, арестувани в Австрия за връзки с "ИД"

Четиринадесет души бяха арестувани в Австрия в четвъртък по подозрение в принадлежност към терористичната групировка "Ислямска държава", предаде Франс прес, като се позоваха на прокуратурата в Грац.

Сред задържаните има трима австрийски граждани с имигрантски корени, двама босненци, сириец, българин и македонец. Осмината са били пряка цел на операцията. Задържани били още трима техни съучастници, родом от Балканите.

Първоначално бе съобщено за тези 11 ареста. Впоследствие прокуратурата на Грац, втория по брой на населението град в Австрия, каза, че днес са били задържани и три жени, също от балкански произход, предаде Франс прес.

Поне две от тях са съпруги на арестувани тази сутрин предполагаеми джихадисти.
Заподозрените са на възраст между 21 и 49 години.

Арестите са били извършени след обиски на няколко жилища в югоизточния град Грац и столицата Виена. Задържаните са заподозрени в "участие в терористичната организация "Ислямска държава".

Според австрийския вестник "Кронен цайтунг" специалните служби са влезли с щурм в джамия в Грац.

В операцията са участвали 800 полицаи, предаде Асошиейтед прес.

Обиските бяха извършени по-малко от седмица след като полицията във Виена задържа 17-годишен младеж по подозрение, че принадлежи към "радикални салафитски кръгове". Според органите на реда той е признал, че се е опитал да направи бомба.

Сред заподозрените има салафитски агитатори от Грац, заяви кметът на града Зигфрид Нагл, цитиран от ДПА.

От 2012 г. около 300 души от Австрия са се присъединили към ИД в Близкия изток по данни на вътрешното министерство. Около 90 от тях са се завърнали в страната. Броят на присъединяващите се към ИД хора от Австрия обаче значително е спаднал от 2015 г. Миналата година само 11 души са отишли да се присъединяват към ИД, а други седем са били спрени на границата.

Днешната операция не е свързана с ареста на 17-годишния младеж от албански произход миналата седмица във Виена.

"Операцията бе планирана от известно време", каза австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка в кулоарите на срещата с колегите му от ЕС в Малта.

Не е имало непосредствена опасност или данни за готвено конкретно нападение, уточни прокуратурата в Грац, цитирана от Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?