Четиристранната среща за кризата в Украйна ще се проведе на 17 април в Женева

Четиристранната среща между Русия, САЩ, Европейския съюз и Украйна по повод украинската криза ще се проведе на 17 април в Женева, потвърди в Брюксел високопоставен представител на ЕС, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

Източникът, говорил пред журналисти при условие за анонимност, не даде подробности за срещата, тъй като по думите му, консултациите за организирането ѝ все още са в ход. Той обаче отбеляза, че има разминаване между ЕС и Русия заради изискването на Москва за по-широко представителство на украинската страна в рамките на срещата, което да не се изчерпва само с представители на сегашните власти в Киев.

В рамките на четиристранната среща ЕС може да даде на Русия координиран отговор на вчерашното писмо на руския президент Владимир Путин с предупреждение към Европа за вероятността от спиране на руските газови доставки за европейските страни, съобщи още европейският източник, цитиран от РИА Новости.

ИТАР-ТАСС пък съобкщи, че парламентарни делегации от Русия и от Украйна ще разговарят в петък във Виена под егидата на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Инициативата за тази среща - първия контакт между депутати от двете държави от началото на украинската криза, е на ръководството на асамблеята. След това тази възможност бе обсъдена от председателя ѝ Ранко Кривокапич при посещения в Москва и Киев, съобщи прессекретарят на ПА на ОССЕ Ричард Солаш.

Отначало парламентаристите ще водят двустранни преговори, после към тях ще се присъединят представители на ПА на ОССЕ, уточни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?