Четирите преговарящи партии се надяват до лятото Холандия да има ново правителство

Марк Рюте

Четирите холандски политически партии, преговарящи за нова управляваща коалиция, се надяват до лятото да успеят да се споразумеят въпреки разногласията си, заяви досегашният министър на здравеопазването Едит Схиперс, упълномощена да преговаря за съставяне на ново правителство.

"Целта им е до лятото да има нов кабинет", каза Схиперс, цитирана от Франс прес.

Либералите на сегашния премиер Марк Рюте ще се опитат да постигнат компромис по бюджета, климата и разпределянето на приходите с прогресистите от партия "Демократи-66", с формация "Християндемократически призив" или еколозите от "Зелени леви".

На парламентарните избори на 15 март Народна партия за свобода и демокрация на премиера Рюте стана най-голямата политическа сила в страната, като спечели 33 места в 150-местната долна камара на парламента. "Християндемократически призив" и "Демократи-66" спечелиха по 19 места, а партия "Зелени леви" увеличиха присъствието си от 4-ма на 14 депутати.

Заедно четирите партии биха разполагали със стабилно мнозинство от 85 депутати, но различията им са многобройни и труднопреодолими.

Медиите и някои политици изразиха скептицизъм към идеята за сътрудничество между младия и обаятелен лидер на "зелените" Йесе Клавер и либералите или християндемократите, които отстояват по-десни позиции.

На вчерашните дебати в парламента Клавер увери, че партията му няма да участва в дясна коалиция. Преговарящите ще проучат възможността за разработване на "истински дневен ред за промени", каза той.

Процесът по съставяне на правителство е продължителен и сложен. През 2012 г. той отне 54 дни - относително кратко време в сравнение с 208-те дни, посветени на тази задача през 1977 г.

На последните избори, разглеждани като барометър за влиянието на крайната десница в Европа преди изборите във Франция и Германия, антиислямската и антиимигрантска Партия на свободата на Герт Вилдерс се нареди на второ място с 20 депутатски места, при 15 през 2012 г.

За момента Вилдерс, с когото Марк Рюте се зарече да не сътрудничи, остава изключен от евентуално правителство.

Споделяне

Още от Европа