Чеци осъден доживот за убийството на Яна Кръстева

Защитата на Николай Русинов съзря неясен политически нюанс в присъдата

Николай Русинов - Чеци. Снимка: БГНЕС

Единственият подсъдим по делото за жестокото убийство на 28-годишната Яна Кръстева – Николай Русинов-Чеци, бе осъден на доживотен затвор в понеделник.

Така Софийският градски съд (СГС) се съобрази изцяло с искането на прокуратурата, която предложи в пледоарията си именно това наказание. То ще бъде изпълнявано при първоначален специален режим.

Освен това магистратите присъдиха общо 300 000 лева обезщетение на двамата родители на жертвата. Русинов ще трябва да плати и държавна такса в размер на 12 000 лева. Решението на СГС обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд (САС) в 15-дневен срок.

Извън съдебната зала Чеци не пожела да говори пред медиите, като дори помоли с усмивка репортерите да не се блъскат в съпровождащия го конвой, тъй като могат да го спънат. Адвокатът му Иво Найденов обаче се съгласи да направи коментар, заявявайки, че очаквал това решение на Градския съд, тъй като отдавна знаел, че съставът, председателстван от съдия Снежанка Кьосева, ще отсъди на базата на емоции, а не на базата на доказателствата.

Юристът повтори тезата си, че по случая няма категорични данни за вината на клиента му. Разследващите не успяха да представят пряко доказателство, че той е умъртвил Кръстева, а само косвени.

Найденов дори съзря политически нюанс в делото, отбелязвайки лаконично, че съдиите изчакали датата 5 октомври (парламентарните избори – бел.ред.), за да се произнесат спокойно. Попитан какво има предвид, адвокатът направи неясната аналогия с това, че явно на 20-о число съдът винаги давал доживотни присъди. На 20 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд взе същото решение по отношение на някои от подсъдимите по делото "Килърите", по което Найденов също бе ангажиран.

Той направи и внушение, че бившите управляващи от ГЕРБ били заинтересовани от този изход на делото, тъй като бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви преди повече от три години, че Русинов е един от извършителите.

Тогавашният МВР шеф обаче направи същото твърдение и за другия задържан – Пламен Трифонов, чийто обвинения впоследствие бяха свалени. Причината бе, че чуждестранна експертиза доказа, че намерените на местопрестъплението косми имат само морфологични сходства с неговите, но това не е категорично доказано.

Делото бе изпълнено с противоречия, неясноти и неочаквани обрати от самото начало, след като първоначално МВР кри от медиите убийството в продължение на една седмица, а впоследствие приоритетно се захвана с разследването, за да обяви тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, че подчинените му са разкрили двама убийци – Николай Русинов и Пламен Трифонов.

Прокуратурата обаче повдигна обвинение само на Трифонов, като лично бившият градски прокурор Николай Кокинов (станал впоследствие консултант на адвокат Найденов – бел.ред.) обясни, че подчинените му се приели за достоверна версията на Русинов, че във фаталната за Яна нощ на 9 юли 2011 г. двамата били заедно в заведението в Борисовата градина, известно като "Маймунарника", пили доста алкохол и правили секс в храстите, след което призори той я оставил жива и си тръгнал.

Трифонов пък бе задържан заради морфологично сходство на косата му с косми, намерени на местопрестъплението. Там бяха открити обаче и множество биологични следи, които пряко свързват мястото с Чеци – отпечатъци, косми и семенна течност. В крайна сметка той бе задържан цели 9 месеца, след като ексминистър Цветанов за първи път спомена името му като заподозрян.

Причината бе, че след като прекара около 4 месеца зад решетките първият обвиняем – Пламен Трифонов, бе пуснат на свобода от Софийския апелативен съд в края на ноември 2011 г. В мотивите на магистратите тогава бе записано, че обоснованото предположение за вината му "до такава степен е разколебано, че се приравнява до пълна липса".

Безспорно бе установено, че иззетите биологични следи, включително и салфетки със семенна течност, са на Русинов, от когото прокуратурата необяснимо свали всички подозрения още в началото на разследването, след като той обясни, че към 5.00 – 6.00 часа сутринта се събудил до Яна, която спяла спокойно, станал и си тръгнал. Присъствието му бе потвърдено и от данни за използван по същото време GPRS от мобилния му телефон.

Случаят обаче бе белязан от изключително мистериозни и смущаващи моменти, като например намесата на журналиста Мартин Карбовски. Той изигра основна роля за първоначалното освобождаване на Чеци след завръщането му от Турция, където се бе укрил, като сам се похвали, че предлага на Чеци гаранции лично от тогавашните министър Цветанов и главен секретар на МВР Калин Георгиев. Гаранции за какво и срещу какво – не стана ясно.

След разколебаването на обвиненията срещу Трифонов обаче, тв-водещият отново се намеси в делото, намирайки нов свидетел – таксиметров шофьор, разпознал първия заподозрян в района на Борисовата градина на сутринта след убийството. Тези показания обаче не бяха подкрепени от никакви други доказателства, уличаващи Трифонов, и обвиненията срещу него бяха свалени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?