Чеци остава в ареста за убийството на Яна Кръстева

Софийският градски съд остави Николай Русинов – Чеци в ареста за убийството на 27-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина. Един от мотивите на съдия Мими Петрова е психиатрична експертиза, според която Русинов е непредсказуем, неконтролируем и склонен към агресия, съобщи БНР.

Съдът прецени, че достатъчни доказателства срещу Чеци са и това, че той е лъгал, че наскоро се е запознал с Яна Кръстева, както и че по тялото му са открити наранявания, нанесени малко, след като е извършено убийството. Съдът и защитниците се запознаваха с материалите по делото над три часа.

 

В петък Русинов беше задържан, след като резултатите от ДНК експертиза, направена в Австрия, показа, че част от намерените в ръката на момичето косми, са на Русинов. Според резултатите от изследването другата част са на двама неизвестни засега души. Така прокуратура прие, че Русинов е действал в съучастие и му повдигна обвинение.

 

За другите двама все още няма повече информация.

 

На 10 юли 2011 година трупът на Яна Кръстева бе намерен в Борисовата градина. Първоначално от трибуната на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че "имаме извършителите на убийството" и каза, че са двама. Единият задържан беше Пламен Трифонов, който остана в ареста четири месеца, но беше освободен от Софийския апелативен в края на ноември миналата година срещу подписка с мотива, че единственото, което го свързва с местопрестъплението, е морфологичното сходство на космите, открити около трупа.

 

Експертизата от Австрия показа, че няма косми от Трифонов по момичето и обвиненията срещу него бяха смъкнати.

 

Русинов не е отричал да е бил с Яна в нощта на убийството, това се доказваше и от намерените около тялото ѝ ДНК следи. Но до петък, той остана само свидетел и обвинения не му бяха повдигнати. Той беше задържан в края на юли на летище София, след като беше обявен за национално издирване. Беше разпитан един път и след това беше освободен с мотива, че срещу него е нямало достатъчни доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?