Чеци получи 20 г. за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

Делото за втори път стигна до последната инстанция

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) призна Николай Русинов-Чеци за виновен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София през юли 2011 г. и го осъди на 20 години затвор. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС).

Преди година ВКС го върна за ново разглеждане на втора инстанция, приемайки, че в мотивите към постановената му през 2015 г. 19-годишна присъда липсва пълен анализ на доказателствата и са налице противоречия, които са останали неразрешени от САС.

И при второто разглеждане на делото съдът стига до извода, че Чеци е задушил момичето, докато осъществявал полов контакт с него, въпреки нежеланието ѝ. Новият състав на САС с председател Пламен Дацов приема, че всички доказателства по случая сочат към вината на Русинов, въпреки че повечето от тях са косвени.

"На първо място, върху тялото на Кръстева – на левия ѝ крак, на гръдния кош вляво, на гърдите и корема – са останали четири косъма от подсъдимия с регионален произход според заключението на биологичната експертиза – гърди и полова област, от което следва, че именно той е лицето, което е осъществило последния пряк контакт с нея, имайки предвид и начина на причиняване на асфиксията – чрез притискане с цяло тяло. На следващо място, видно от заключението на приетата техническа експертиза, подсъдимият е бил в района на местопрестъплението на практика до края на периода, през който е било възможно причиняването на смъртта на пострадалата", посочват в решението си магистратите.

Те визират данните от разпечатката от телефона на Чеци, според които той е ползвал интернет от Борисовата градина малко преди 6.00 часа сутринта на 9 юли 2011 г. – денят на убийството. Апелативният съд изцяло отхвърля версията на подсъдимия, че с жертвата доброволно са правили секс, след което са заспали на шалте и когато се събудил, я оставил да спи.

"На следващо място – върху шалтето не са открити биологични следи от пострадалата Кръстева и в частност – следи от кръв, при положение, че тя е имала обилно кръвотечение от носа, довело до аспириране на кръв. Не са открити и следи от подсъдимия. С оглед извода на съда, че кръвотечението и половото сношение са свързани и са се осъществили в близък времеви период, това изключва достоверността на твърдението на подсъдимия двамата да са заспали върху него по описвания в обясненията му начин. В подкрепа на този извод на настоящия състав е и неоспоримият факт, че от вътрешната страна на тъмносиньото покривало е установено наличието на косъм на подсъдимия и кръв от пострадалата", аргументира се съдът.

Делото бе изпълнено с противоречия, неясноти и неочаквани обрати от самото начало, след като първоначално МВР кри от медиите убийството в продължение на една седмица, а впоследствие приоритетно се захвана с разследването, за да обяви тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, че подчинените му са разкрили двама убийци – Николай Русинов и Пламен Трифонов.

Прокуратурата обаче повдигна обвинение само на Трифонов, като лично бившият градски прокурор Николай Кокинов обясни, че подчинените му се приели за достоверна версията на Русинов, че във фаталната за Яна нощ на 9 юли 2011 г. двамата били заедно в заведението в Борисовата градина, известно като "Маймунарника", пили доста алкохол и правили секс в храстите, след което призори той я оставил жива и си тръгнал.

Трифонов пък бе задържан заради морфологично сходство на косата му с косми, намерени на местопрестъплението. Там бяха открити обаче и множество биологични следи, които пряко свързват мястото с Чеци – отпечатъци, косми и семенна течност. В крайна сметка той бе задържан цели 9 месеца, след като ексминистър Цветанов за първи път спомена името му като заподозрян.

Причината бе, че след като прекара около 4 месеца зад решетките първият обвиняем – Пламен Трифонов, бе пуснат на свобода от Софийския апелативен съд в края на ноември 2011 г. В мотивите на магистратите тогава бе записано, че обоснованото предположение за вината му "до такава степен е разколебано, че се приравнява до пълна липса".

Безспорно бе установено, че иззетите биологични следи са на Русинов, от когото прокуратурата необяснимо свали всички подозрения още в началото на разследването. Случаят обаче бе белязан от изключително мистериозни и смущаващи моменти, като например намесата на журналиста Мартин Карбовски. Той изигра основна роля за първоначалното освобождаване на Чеци след завръщането му от Турция, където се бе укрил, като сам се похвали, че предлага на Чеци гаранции лично от тогавашните министър Цветанов и главен секретар на МВР Калин Георгиев. Гаранции за какво и срещу какво – така и не стана ясно.

Споделяне

Още от България