Четвърт милион изкарала само през тази година разбитата група от дървената мафия

Снимка: МВР

Петчленната престъпна група, разбита при акция на ГДБОП преди ден по подозрения, че се занимава с незаконен добив и търговия с дървесина, е реализирала приходи от около четвърт милион лева само през тази година, обявиха в сряда от спецпрокуратурата.

Както е известно, сред задържаните са шефът на Регионалната дирекция по горите в София Милко Христов, ръководителят на Държавното горско стопанство в Своге Петър Петров, двама горски стражари от подопечното му стопанство и още едно лице, за което се оказа, че е син на единия от участниците в групата и е затворнически наздирател.

По думите на наблюдаващия прокурор Ангел Кънчев по делото са събрани множество доказателства, че те са участвали пряко в добиването на изключително голямо количество незаконен дървен материал.

Групата е съществувала от 2014 г., като двамата директори са заподозрени в множество тежки престъпления – включително пряка намеса по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите.

Събрани са и доказателства, че членовете на групата са сплашвали местни жители, опитвали да подават сигнали срещу тях, като са прибягвали дори до умишлени палежи. При извършените претърсвания е установено, че двама от членовете са държали освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и голяма сума пари.

В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч.

Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители. По думите на заместник-директора на ГДБОП ст.комисар Стоян Темелакиев, информация за престъпната дейност е постъпила през май т.г.

"Това е поредният случай след създаването на Специализираната прокуратура, когато се предприемат действия по досъдебни производства за първи път в страната. Делото за дървената мафия е първото по рода си в този сегмент", заяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Предстои държавното обвинение да поиска от спецсъда постоянните арести на четирима от задържаните.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?