Четвърт милион изкарала само през тази година разбитата група от дървената мафия

Снимка: МВР

Петчленната престъпна група, разбита при акция на ГДБОП преди ден по подозрения, че се занимава с незаконен добив и търговия с дървесина, е реализирала приходи от около четвърт милион лева само през тази година, обявиха в сряда от спецпрокуратурата.

Както е известно, сред задържаните са шефът на Регионалната дирекция по горите в София Милко Христов, ръководителят на Държавното горско стопанство в Своге Петър Петров, двама горски стражари от подопечното му стопанство и още едно лице, за което се оказа, че е син на единия от участниците в групата и е затворнически наздирател.

По думите на наблюдаващия прокурор Ангел Кънчев по делото са събрани множество доказателства, че те са участвали пряко в добиването на изключително голямо количество незаконен дървен материал.

Групата е съществувала от 2014 г., като двамата директори са заподозрени в множество тежки престъпления – включително пряка намеса по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите.

Събрани са и доказателства, че членовете на групата са сплашвали местни жители, опитвали да подават сигнали срещу тях, като са прибягвали дори до умишлени палежи. При извършените претърсвания е установено, че двама от членовете са държали освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и голяма сума пари.

В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч.

Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители. По думите на заместник-директора на ГДБОП ст.комисар Стоян Темелакиев, информация за престъпната дейност е постъпила през май т.г.

"Това е поредният случай след създаването на Специализираната прокуратура, когато се предприемат действия по досъдебни производства за първи път в страната. Делото за дървената мафия е първото по рода си в този сегмент", заяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Предстои държавното обвинение да поиска от спецсъда постоянните арести на четирима от задържаните.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?