Четвърт милион се губи от имотните декларации на антикорупционния шеф

Пламен Георгиев обявил апартаменти и гаражи за по-ниски от платените цени

Пламен Георгиев

Апартаментите и гаражите, закупени от председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и съпругата му през 2012 и 2017 г., са вписани в имотните му декларации на значително по-ниски цени, отколкото тези, на които са закупени и отразени в Имотния регистър, съобщи изданието Биволъ.

Реално от декларациите на Георгиев се губят близо четвърт милион лева, без да е ясна причината за това.

Разкритието идва на фона на скандала с поредицата закупени евтино апартаменти от различни представители на властта от строителната фирма "Артекс", за която самият Георгиев се закани да разрови от игла до конец, "за да няма капка съмнение, че не сме проверили всичко".

Съмненията около неговата имотна сделка обаче поставят въпроса кой ще проверява самия него. По закон това трябва да извърши оглавяваната от него комисия, тоест Георгиев да проверява себе си.

Несъответствията при борец №1 срещу корепцията са видими като се сравнят данните, декларирани от него пред Имотния регистър, с данните в декларациите му, подадени през 2013, 2015 и 2017 г., които са на официалния сайт на КПКОНПИ.

Така през 2012 г. Пламен Георгиев Димитров декларира апартамент с две паркоместа в кв. "Гео Милев" за 207 318 лв., но според Имотния регистър за имотите е платено 264 310 лв. Разликата е 56 992 лв.

Две години по-късно Георгиев придобива гараж и го декларира за 6 845 лв. Но вписаната цена в Имотния регистър е 17 157.70 лв. Разликата е 10 312 лв.

През 2017 г. Пламен Георгиев и съпругата му придобиват апартамент 156 кв. м. за 452 785.70 лв. и гараж за 42 133.80 лв. Но в имотната му декларация е вписана друга цена: апартамент за 293 374 лв. и гараж за 19 558 лв.

Това прави общо 249 292.5 лв., които се губят от декларациите на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

По-рано сайтът Фрогнюз изчисли на базата на публичните декларации на Пламен Георгиев, че декларираните цени на апартаментите са под пазарните. Оказва се, обаче, че проблемът на Георгиев е друг. Сметнато на квадратен метър Георгиев е платил дори повече от пазарната цена на имотите в района, според данните в сайта imot.bg, отбелязва "Биволъ“.

При деклариране на пълните суми на имотите би трябвало да обяви и произходът на средствата за жилищата.

Стои и въпросът кой може да разследва шефа на органа, който трябва да разследва точно такива несъответствия между декларираното и реалните суми, които са платени за апартаментите.

"Биволъ" припомня, че при встъпването в длъжност на главния прокурор Сотир Цацаров бе установено, че е декларирал имоти на 1/1000 част от реалната им цена.

Пламен Георгиев беше лично предложение на Цветан Цветанов за шеф на новата антикорупционна комисия, като  Бойко Борисов го подкрепи. Като прокурор, Георгиев стана известен с това, че прекрати проверката по делото "Ало, Ваньо", за разговорите между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в който разговор Борисов нарежда на Танов да спре проверка в завода на "Мишо Бирата".

Споделяне

Още по темата

Още от България