Четвърт от българите вярват, че могат да въртят бизнес, но ги е страх

Четвърт от българите вярват, че могат да въртят бизнес, но ги е страх

Повече от една четвърт от българите (27%) са убедени, че притежават нужните умения да започнат бизнес, почти половината (42%) от тях имат желание да станат предприемачи, но повечето изтъкват страха от фалит и икономическа криза като причина да не започват подобно начинание. Това сочат данните на ежегодния световен доклад за предприемачество за 2015 г., изготвен от една от най-големите компании за директен маркетинг в света "Амуей" (Amway).

В него за пръв път присъства информация за България и тя сочи, че в сравнение с останалите държави по-малко българи имат предприемачески дух, а още по-малко реално се впускат в бизнес начинания.

Една трета от българите считат, че превръщането им в предприемачи би ги направило независими от работодател, а друга една трета твърдят, че това би им донесло допълнителен доход. За сравнение, средно процента на готовност в световен план е 43%, а на ниво Европа – 38%.

За българите основната пречка пред реализирането им като предприемачи се крие в страха от провал. Трима от четирима отговорили . или 78% ,изтъкват тази причина за главната, която ги отказва, което е доста по-слабо изразено в Европа (69%) и света (70%). Притеснението от провал при българите се асоциира най-вече със страх от фалит и страх от икономическа криза. По-малко от един от десет от интервюираните смятат, че българското общество насърчава и стимулира предприемачеството.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?