Четвърт от европарите за биоразнообразие под риск въпреки свръхдоговарянето

Макар и да има свръхдхоговаряне със 140 процента над бюджета от еврофондовете за биоразнообразие под заплаха са една четвърт от предоставените средства. Това коментира пред журналисти преди заседанието на обществения съвет по околната среда във вторник екоминистърът Искра Михайлова.

За биоразнообразие в оперативната програма "Околна среда" са предвидени 400 млн. лв..

"Като имаме предвид факта, че някои проекти няма да се изпълнят, моите подозрения са, че ще имаме някъде от порядъка на 25 процента неизпълнение", каза Михайлова. Тя обясни, че разчита на предоговаряне на проектите.

По думите ѝ към момента свръхдоговарнето по тази ос на оперативната програма е 140 процента. "Свръхдоговарянето е направено като застраховка - да има повече проекти, за да има повече плащания и да няма загуба на пари. Свръхдоговарянето би трябвало да компенсира, затова се надяваме, че няма да имаме загуби, но съществува определен риск", коментира министърът на околната среда, цитирана от БТА.

Към момента много от проектите на националните и природните паркове се забавят, допълни Михайлова. Тя даде пример как националният парк "Централен Балкан" има само 6.3 процента изпълнение на един от проектите си, който е сключен преди преди година и половина. Това е несериозно, очевидно не се работи добре по проекта, каза екоминистърът и отново посочи, че това е една от причините да бъдат сменени всички директори на регионалните структури на министерството.

По време на обществения съвет Михайлова се съгласи с неправителствения сектор, че трябва гражданските организации да са бенефициенти на предназначени за опазване на биоразнообразието пари в следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. "Убедена съм, че не само структури на МОСВ могат да бъдат бенефициенти по оста "Биоразнообразие", както е сега", заяви екоминистърът.

Споделяне

Още от България