Четвърт от хората по света не се движат достатъчно

България е сред страните, където процентът на обездвижените нараства най-много

Четвърт от хората по света не се движат достатъчно

Повече от четвърт от хората в света са по-застрашени от диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и деменция, защото не се движат достатъчно, се посочва в доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Според данните в доклада България е сред страните, в които най-много нараства процентът от пълнолетното население, което не се движи достатъчно.

Над 1.4 милиарда души не спазват препоръките на СЗО за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки или физическа работа седмично.

"За разлика от другите рискове за здравето, недостатъчната физическа активност не намалява по света", каза ръководителят на изследването Регина Гутхолд от СЗО.

По данни за 2016 г. 27.5 процента от възрастното население в света не се движи достатъчно. Спадът е само с един процент спрямо 2001 г.

В богатите държави хората все повече седят, докато са на работа и в свободното време.

Положението се влошава допълнително и от транспорта, където предимно седят.

В бедните държави работата и придвижването все още изискват повече физически усилия.

От 65-те страни, наблюдавани в периода 2001-2016 г., в 28 намалява процентът на хората, които не се движат достатъчно, а в 37 се увеличава.

Най-голямо увеличение на обездвижените (над 15%) има в Бразилия, България, Германия, Филипините и Сингапур, а най-голямо намаление е констатирано на Островите Кук, Йордания, Токелау, Самоа, Мианма, Соломоновите острови и Тонга.

Най-малко се движат хората в Кувейт, Американска Самоа, Саудитска Арабия и Ирак, където над 50% от възрастното население не достига препоръките на СЗО за движение.

Най-малко обездвижени хора има в Уганда и Мозамбик - по 6 процента. 

Споделяне

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?