Четвърта компания е заявила интерес към АЕЦ “Белене“

Четвърта компания е заявила интерес към АЕЦ “Белене“

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че е оптимист за реализирането на проекта за АЕЦ “Белене“, защото четвърта частна компания е заявила интерес към строителството на централата. Досега е известно за интерес от Китайската държавна ядрена корпорация, френската “Арева“ и руската “Росатом“. Дончев не съобщи коя е четвъртата фирма.

“Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ "Белене", това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимист, защото вчера има заявен писмен интерес от четвърта компания”, каза вицепремиерът пред бТВ.

Той коментира и срещата в Москва между руския президент Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов. По думите му тази среща няма никаква връзка с визитата на президента Румен Радев в Русия.

“Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите”, допълни Дончев по повод обвиненията в България, че премиерът Борисов се е поставил в подчинено положение спрямо руския президент Владимир Путин. Основните обвинения са заради репликата на Борисов, че Путин като “по-голям“ ще “прости“ на България за провала на проекта “Южен поток“.

По време на разговорите в Москва бе постигната принципна договорка България да получи руски газ за хъб “Балкан“ от “Турски поток“. Томислав Дончев също уточни, че тази договорка е далеч от реализация.

“Има принципна политическа договореност “Турски поток” да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци. Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава – това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа”, каза още вицепремиерът.

На последните упреци на президента Румен Радев, че управляващите “теглят каруцата към автокрация“, Дончев отговори, че не е сериозно да се говори за автократично управление в България.

“Има двустранно напрежение между институциите, това е факт. Когато се разменят остри реплики, диалогът е труден”, коментира вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?