Четвърта нощ на протести и сблъсъци в парижки предградия заради полицейско насилие

Четвърта нощ на протести и сблъсъци в парижки предградия заради полицейско насилие

Около десет души бяха арестувани след четвърта нощ на протести, прераснали в безредици в северни предградия на Париж, предаде Ройтерс.

Протестите са срещу несъразмерно използване на сила от френски полицаи при рутинна проверка на 22-годишен мъж в предградието Олне су Боа. Четирима полицаи бяха отстранени от длъжност заради изнасилване с полицейска палка и побой над младежа, който се намира в болница. Случилото се предизвика масови протести в Олне су Боа.

Тази нощ това предградието остана спокойно, но протести имаше в околните предградия. Бяха подпалени 10 автомобила, а шофьор от градския транспорт бе леко ранен, когато протестиращи замеряха автобуса му с петролни бомбички.

Протестите напомниха за размириците в парижките предградия преди 12 години и показаха, че напрежението в тези райони с голяма безработица и голямо имигрантско население не е спаднало.

През 2005 г. протестите в предградията бяха провокирани от смъртта на двама тийнейджъри в Клиши су Боа. Те починаха при опит да избягат от полицията, укривайки се в трафопост, където бяха ударени от ток. Тогава при протестите и размириците, продължили 3 седмици, бяха опожарени 10 000 коли и подпалени 300 сгради. Тогавашният вътрешен министър Никола Саркози обяви извънредно положение.

Споделяне

Още от Европа