"Четвърта власт”, новият сериал на БНТ, тръгва към зрителите

"Четвърта власт”, новият сериал на БНТ, тръгва към зрителите

Вечният сблъсък между медии и политици, изборът да се превърнеш в част от манипулацията или да се бориш срещу нея, борбата за власт, ударите под кръста, силата на независимото слово и отпечатъкът на секретните служби. Така сайтът на Българската национална телевизия представя новият сериал, който тръгва към зрителите в неделя вечер от 20:45 часа с първите си два епизода - "Четвърта власт".

"Интригуващ, завладяващ, актуален", така описва сериала Димитър Нойков - търговски и маркетниг директор на НВО България след снощната ексклузивната премиера на филма в Младежкия театър в София.

"Става дума за нещо много по-голямо, много по-важно от всички нас", коментира актрисата Мила Парушева.

"Напарво не знам. Ще се предостави на българския народ нещо, което всички са си мислили, но никой не е посмял да каже", смята актьорът Владо Карамазов.

"Четвъртата власт, медийният свят в България е доста анонимен. Анонимен е в неговата самоорганизация, въздействие и т.н. Смятам, че това бъркане вътре поне хвърля камъка в локвата. Ще има много вълни", категоричен е изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев, цитиран от БНТ.

"Има нещо много сюрреалистично в идеята този филм да се пусне точно сега, в тази ситуация, и се надявам всъщност той да бъде ползван по-скоро за вдъхновение и вдъхване на кураж, отколкото за търсене на оправдание", смята журналистът на БНТ Спас Кьосев.

"Това, което видях, наистина изглежда така доста впечатляващо. С нетърпение очаквам да видя следващите серии, което е един добър показател за всеки сериал - началото трябва да бъде увличащо и при всички положения е доста актуален", добавя Нойков.

Без никакви задръжки "Четвърта власт" надниква в тайните на вестникарска редакция, в която всеки пази по малко за себе си от живота на другия вътре и живота на властта отвън. Това е първият по рода си политически трилър у нас с блестящ актьорски екип и интригуващ сюжет, и безспорно ще се превърне в предизвикателство както за обществото, така и за политическия елит и независимото слово.

"При всички положения никого не обвиняваме. Опитваме се да разбираме всеки един от героите, всяка една от страните, мъчим се да дадем думата на всеки да се оправдае доколкото може", обяснява режисьорът Стоян Радев.

"Българското общество отдавна вече е разбунено, видимо гражданската съвест и енергия се е събудила, филмът вероятно би стимулирал само това", коментира актьорът Владо Пенев.

Нерегламентирани връзки на държавата с бизнеса, корумпирани политици и подвластни журналисти - динамичен сценарий, който със сигурност ще отведе зрителя в света на забранените удари. От екипа не издават повече, но припомнят, че събитията, съхранени на лентата, са образът на действителността днес.

"Ако някой се разпознае от политиците, то би било в случай гузен негонен бяга, отколкото търсене на конкретен образ, който да окарикатурим", категоричен е режисьорът Димитър Коцев - Шошо.

"Всякакви паралелни връзки с нашата действителност са плод на художествена измислица. Проблемът е ако има такива паралелни връзки, които някой зрител би направил, защо допускаме да ги има и защо допускаме да можем да направим паралелна връзка с действителността. Това е въпросът, на който БНТ ще търси отговор", коментира генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

Продуцент на филма е от БНТ е Севда Шишманова, а изпълнителен продуцент - Найо Тицин.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?