Четвъртата поправка в конституцията приета без гласовете на ДСБ, част от "Атака" и независими

Без особени колизии Народното събрание (НС) прие в петък със 192 гласа четвъртата поправка в конституцията. Против промените в нея се обявиха 28 депутати - всички народни избраници от ДСБ, представители на “Атака”, един от ОДС и независими депутати.

Въздържаха се шестима - Ваньо Хърков, Илиян Илиев и Станислав Станилов от "Атака", Елеонора Николова и Надежда Михайлова от ОДС и независимият депутат Марио Тагарински.

Третото четене на промените в основния закон мина, като текстовете бяха прочетени наведнъж, а гласуването бе поименно от място със ставане на крака.

Заседанието уважиха президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, министри, висши магистрати.

Промените засягат основно съдебната власт, която вече ще бъде контролирана от инспекторат към Висшия съдебен съвет, избиран от Народното събрание. Поправката ограничава имунитета на съдии, следователи и прокурори.

Местната власт получава известна децентрализация, като общинските съвети ще определят размера на някои данъци и такси, но в рамки, определени от закона. Парламентът получава правото да има самостоятелен бюджет.

С промените се отменя и задължителната наборна военна служба, но се предвижда да се въведе военно обучение, което ще трябва да бъде регламентирано с отделен закон.

След гласуването на четвъртата поправка председателите на парламентарните групи изложиха аргументите си “за” или “против” нея.

Управляващите: Промените развиват демократичните реформи в страната

Шефът на Парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков защити поправките, като изтъкна, че развитието на страната никога не е било толкова динамично, колкото е през последните години. Те са били нужни за “утвърждаването на мястото на България в световната демократична общност”. “С това категорично конституционно мнозинство парламентът за пореден път доказа, че е имало необходимост от промени и се убедихме, че имаме годен конституционен механизъм за развитие на демокрацията”, допълни Миков.

По думите му огромното мнозинство, с което бяха приети промените, е показало, че времето на крайното отрицание и противопоставяне в политическия живот е отминало. Миков обаче предупреди опозицията, че няма да “допуснат спекулации като тези за въвеждането на военното обучение”.

“Не се страхуваме да поемем отговорност, ако резултатите от промените не покрият достатъчно очакванията ни, но няма да сепарираме успеха, защото той ще бъде за всички”, обяви Анелия Мингова (НДСВ).

Според нея подкрепата на ремонта на конституцията е бил поредният тест за държавническо мислене и поведение. Мингова отхвърли "некоректните внушения", че промените са написани “някъде в Брюксел и са внесени под натиск отвън”.

“Не лобистки амбиции, не групови интереси, не популистки изхвърляния, не партийни повели, а реалният живот ни учи на законотворчество”, каза още Мингова.

Зам.-шефът на ПГ на ДПС Лютви Местан заяви, че с гласуваните промени реформите в България ще продължат.

ДСБ: Управляващите допуснаха конституционна некомпетентност

“Депутатите от ДСБ се надявахме, че в процеса на работа по законопроекта ще бъдат премахнати вредните текстове и ще бъдат коригирани дефектните”, заяви от трибуната лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му управляващите са проявили конституционна некомпетентност, защото са допуснали няколко грешки.

Това са въвеждането на “задължение за паравоенна подготовка”, а “Министерството на отбраната нито е инициатор, нито я иска, нито знае как да я осъществи”. “Основната причина за тази дилетантста импровизация е нерешеният докрай въпрос за бъдещите функции и задачи на нашите въоръжени сили”, посочи Костов.

Другата грешка, според ДСБ, е даването на парламента на право “безконтролно да харчи пари на българските данъкоплатци”. “По абсурден начин бе конституиран инспекторат към ВСС, какъвто орган няма. Той ще действа като съдебен “омбудсман” и ще служи единствено за политически натиск върху правосъдието”, обясни Костов.

Той допълни, че с поправките се създава нова предпоставка държавата да се намесва при определянето на местните такси.

Именно тези грешки на управляващите ще създадат предпоставки за нова, пета поправка в основния закон, коментира лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?