Четвърти българин задържан заради камиона с трупове на мигранти в Австрия

За арестите помогнала и ДАНС, обяви Бойко Борисов

Четвърти българин задържан заради камиона с трупове на мигранти в Австрия

Четвърти българин е бил задържан в Унгария заради трагедията с откритите миналата седмица в Австрия 71 мъртви мигранти в камион, който е извършвал трафик на бежанци. Арестът е извършен късно вечерта в събота, съобщиха от полицията.

Това е петият заподозрян за участие в организация за трафик на бежанци, за която в петък се появи твърдение, че е "българо-унгарска банда".

Досега бяха арестувани четирима души - трима българи и един афганистанец с унгарски документи за самоличност. В събота съд постанови те да останат в ареста в Унгария за един месец, докато се води разследването и им бъдат повдигнати обвинения.

Междувременно аутопсиите на част от телата на намерените в изоставения на автомагистралата в Австрия камион показват, че те са починали от задушаване, Говорител на полицията в провинция Бургенланд, където бе открит камионът, заяви, че бежанците са били така натъпкани вътре, че петима е трябвало да се сместят на 1 кв. метър.

Премиерът Бойко Борисов съобщи в неделя, че за ареста на българите в Унгария е помогнала и ДАНС.

Участието на българи в това отвратително престъпление е срам, коментира вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева през БНР в неделя. По думите ѝ обаче това не бива да се превръща в клеймо за българското общество. В страната ни има много хора, които са съпричастни с нещастието на бежанците, полагат доброволен труд и искат да помогнат, посочи тя. Според Кунева, прави чест на българското общество и е белег за неговата зрялост, че  по отношение на релокацията на бежанци у нас не чухме език на омраза. По програмата за релокация, която беше създадена след трагедията в Средиземно море през пролетта, в която се издавиха стотици мигранти, България трябва да приеме около 560 човека.

Присъдата, която могат да получат сънародниците ни в Унгария е от 2 до 8 години затвор, но ако бъде доказано, че става дума за организирана престъпност, присъдата може да достигне 16, коментира пред БНР Светла Кьосева, български журналист, работещ в Будапеща.

Все още няма обвинение в убийство към задържаните за трафик на хора, нечовешко отношение и организирана престъпност българи.  Самоличността им няма да бъде оповестена, докато трае следствието, допълни тя.

След случая с камиона – ковчег в Европа са били разкрити няколко подобни случая. В петък в Австрия беше открит камион с 24 мигранти, сред които 3 в много тежко състояние. В Унгария е заловен друг камион с българска регистрация, в който е имало 21 мигранти. Арестувани по делото са четирима румънски граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?