Четвърти блок ще бъде саниран с европейски средства

Четвърто споразумение за финансова помощ за обновяване на домовете с европейски средства е бил подписан между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и сдружение на собственици от жк. “Овча купел” в София. Жилищната сграда е построена през 1958 г., монолитна, на три етажа и има шест апартамента.

Общата прогнозна стойност на инвестицията в сградата е 122 937 лв. с ДДС. От тях собствениците ще осигурят 29 499 лв., а останалите са безвъзмездна помощ.

В общата стойност са включени всички разходи за извършване на техническо и енергийно обследване, изготвяне на работен проект, оценка за съответствието на изготвения проект, строително-монтажни работи, упражняване на строителен надзор и авторски контрол, разходи за всички необходими документи и въвеждане на сградата в експлоатация.

Мерките, които ще бъдат финансирани по проекта, за да се осигури енергийна ефективност, са подмяна на дограма на общите части и на жилищата, полагане на топлоизолация на ограждащите конструкции, ремонт на електроинсталацията в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление в тях.

Очакваният ефект е сметките за парно да паднат наполовина, е посочено в съобщението на регионалното ведомство.

Това е четвъртата сграда, чиито собственици ще се възползват от положителния ефект на енергийното обновяване още през предстоящия отоплителен сезон. Съгласно изготвените графици четирите жилищни сгради трябва да бъдат въведени в експлоатация през септември и октомври.

Увеличаването на размера на безвъзмездната помощ от 50% на 75% доведе до засилен интерес към проект “Енергийно обновяване на българските домове”, се казва в съобщението на МРРБ.

До днес са подадени 212 заявления за интерес и подкрепа по проекта от общо 30 града. От тях 121 са одобрени и 16 са отхвърлени, поради недопустимост на сградите.

Само в градовете Велинград, Ловеч, Силистра, Петрич, Търговище и Ямбол няма подадено нито едно заявление досега.

Най-много са подадените заявления в София – 60, като от тях 41 са одобрени, а 3 са отхвърлени, защото не отговарят на критериите за допустимост. В Пловдив подадените заявления са 15, Бургас - 14, Благоевград и Варна – по 13, Смолян – 12, Хасково – 10.

От 27 май до 1 юни информационни дни по кампанията за обновяване на домовете ще има в Стара Загора, Казанлък, Карлово, Хасково, Кърджали и Габрово.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?