Четвърти ден се издирват 200 пасажери на потънал ферибот в Индонезия

Продължава търсенето на потъналите пътници в езерото Тоба, сн. ЕПА/БГНЕС

Четвърти ден спасителите издирват повече от 190 души, изчезнали при потъването на ферибот в планинско езеро Тоба на индонезийски остров Суматра, предаде АП, цитирана от БТА.

До момента са спасени само 18 души и е потвърдена смъртта на четирима. Стотици членове на семействата на изчезналите са се събрали на пристанището на брега на голямото езеро, очаквайки новини за близките си.

Това е най-тежкият инцидент с ферибот в Индонезия от десет години. Причината за потъването е претоварване на ферибота.

Президентът Джоко Видодо настоя за спешно преразглеждане на правилата за безопасност на пътническите плавателни съдове, които са често използван транспорт в Индонезия. Държавата има 17 000 острова, които са пръснати в източната част на Индийския океан. Между част от тях разстоянието е по-голямо от хиляда километра.

Президентът обеща, че държавата ще предостави компенсации на семействата на загиналите и поемане на разходите на нуждаещите се от лечение.

Езерото Тоба има площ от 1145 кв. км и дълбочина до 500 м. То е образувано в резултат на мощно изригване на супер вулкан преди 75 000 години. Езерото се намира в самата калдера на вулкана и се слави като една от най-красивите природни забележителности в Индонезия.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?