Четвърти районен кмет на София си отива заради далавери

Строителни договори се печелели от фирми, свързани с кметицата и заместника й

Антоанета Апостолова

Четвърти районен кмет на София е на път да бъде отстранен заради далавери. Този път на прицел е районният кмет на "Слатина" Антоанета Апостолова, която засега е отстранена временно от длъжност заради нарушения. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на парк "Студентски".

 

Антоанета Апостолова обаче твърди, че не е временно отстранена от длъжност. "От днес съм в отпуск, докато приключи проверката на прокуратурата по случая", каза Апостолова пред Mediapool. Тя уточни, че молбата ѝ за отпуск е подписана от Фандъкова.

 

На свой ред столичният кмет уточни, че това е единственият законен начин Апостолова да бъде временно отстранена от длъжност.

 

Апостолова минава за близка на бившия председател на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов, с чиито протекции застана начело на район "Слатина" през 2007 г. след отстраняването на Орлин Пошев от СДС заради злоупотреби. Заради солидния ѝ гръб не е ясно дали СОС ще се раздели с нея и тя ще последва съдбата на отстранените заради нарушения по-рано през годината кметове на столичните райони "Витоша", "Изгрев" и "Триадица" - Стойко Дуков, Димитър Димитров и Стоян Начев.

 

Сигналите срещу Апостолова

 

Фандъкова е получила няколко сигнала срещу кмета на "Слатина", по които е възложила проверка на звената за вътрешен контрол и за вътрешен одит.

 

"По думите на Фандъкова най-сериозното нарушение е, че фирми на роднини на общински

служители, включително на заместник-кметове и на кмета печелят обществени поръчки за ремонти и строителство. Не се е потвърдил сигналът, че фирма на сина на кмета на района печели обществени поръчки, посочи Фанъдъкова", предаде БТА.

 

Има обаче ясна информация, че едноличната фирма на бащата на заместник-кмета на "Слатина" Станка Методиева е спечелила общо шест обществени поръчки на различна стойност за ремонти на детски градини и училища. Методиева е отстранена от длъжност, съобщи Фандъкова.

 

Тя информира, че според докладите в район "Слатина" са превишени парите за представителни разходи.

 

Всеки районен кмет има право годишно на 480 лв. за представителни разходи. За 2012 г. обаче вместо тази сума, в района за целта са похарчени 1020 лв. За 2013 г. няма подобни нарушения, до момента за представителни разходи са изразходвани 320 лв., каза Фандъкова.

 

Тя е поискала от звеното за вътрешен одит проверка за изплащаните допълнителни възнаграждения, според която неправомерно са раздадени три пъти допълнителни възнаграждения. Антоанета Апостолова неправомерно си е дала 200 лв. и 1800 лв. без да има право, установила проверката, заявиха от пресцентъра на Столична община.

 

Столичният кмет е изпратила и двата доклада до градската прокуратура. Фандъкова каза, че кметът на "Слатина" оспорва някои от констатациите и документите и е подала сигнал до полицията срещу главния счетоводител на района за фалшифициране на документи.

 

Апостолова: Докладът е тенденциозен и не е истина

 

Според Антоанета Апостолова докладът на вътрешен одит е тенденциозен и не отговаря на истината. Възразявам срещу заключенията на вътрешен одит, каза Апостолова като уточни, че все още не е видяла доклада, защото не ѝ бил представен.

 

"Излязох в отпуск, за да няма и грам съмнение, че ще упражня някакъв натиск докато тече проверката на прокуратурата", обясни Апостолова. Тя отрече синът ѝ Богдан Павлов да е печелил обществени поръчки или фирмата му да е извършвала каквато и да е строителна дейност на територията на район "Слатина".

 

Синът на Апостолова Румен Павлов е собственик на две фирми "СИАН" и "Ен Ка Ел", показва справка в Търговския регистър. Той също твърди, че не е участвал в никакви поръчки и не е извършвал никаква дейност в район "Слатина". "Работя като строител, но в чужбина – в Косово", каза Павлов по телефона за Mediapool.

 

В сигналите до Фандъкова обаче потърпевши твърдят точно обратното. В тях се разказвало как са били принуждавани от Апостолова да правят детски площадки и озеленяване, като кметицата им посочвала с кои фирми трябва да работят. "Няма такава наглост, продава ни едно борче на 56 лева, а на борсата е 15 лева", твърдят потърпевши.

 

Новият временен кмет с фалшива диплома

 

Временно изпълняващ длъжността кмет на "Слатина" е назначена зам.-кметът Наталия Стоянова, каза Фандъкова.

 

Според frognews.bg Стоянова е станала зам.-кмет с фалшива диплома, като публикува разпореждане на бившия министър на образованието от времето на ГЕРБ Сергей Игнатов. Наталия Стоянова е назначена за поста с документ за завършено МИО в Киев, но дипломата ѝ не е призната от Министерството на образованието у нас, става ясно от публикувания документ.

 

От пресцентъра на Столичната община заявиха пред Mediapool, че Стоянова е представила диплома за завършено висше образование в Юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград.

Споделяне

Още от България