Четвърти зам.-министър на икономиката няма да има

Народното събрание освободи като депутат зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов в петък сутринта, а малко по-късно бе обявено официално и назначението му като зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма и стана ясно, че четвърти зам.-министър във ведомството няма да има. Николов бе поканен от новия министър Делян Добрев да поеме неговите доскорошни ресори в областта на енергетиката и концесиите на подземни богатства.

Николов влезе в парламента от 23-ти софийски избирателен район. На неговото място се очаква да влезе следващият в листата - Михаил Владов, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма отново ще има само трима заместници, след като преди два месеца по настояване на бившия министър Трайчо Трайков бе назначен четвърти заместник, който да отговаря само за европейските фондове. На мястото на отишлия като президентски съветник Евгени Ангелов Трайков назначи Димитър Чохаджиев да отговаря за икономиката, но само след 56 дни на поста той бе освободен в сряда.

 

Сега ресорът икономика ще се поеме от отговарящата за еврофондовете Жулиета Хубенова, съобщи новият министър Делян Добрев, според когото четвърти заместник във ведомството не е нужен.

 

"Голямата тема в ресора на икономиката е оперативна програма "Конкурентоспособност". Ресорът, за който отговаряше г-н Чохаджиев, е сравнително малък", обясни Добрев пред БНТ. той отново потвърди намерението си да обърне повече внимание на съживяване на българската икономика чрез усвояването на предвидените 1 млрд. евро по европейската програма, чието управление обаче куца още от времето на Тройната коалиция.

 

Следващата седмица ще има и друго попълнение в редиците на ГЕРБ. На мястото на избраната за министър на здравеопазването Десислава Атанасова влиза следващият в русенската листа - зам.-областният управител на Русе Петър Даскалов.

 

Предстоят и други депутатски смени, след като двама народни представители бъдат изпратени посланици. За посланик в Тунис е предложен депутатът от ГЕРБ Михаил Николовски, избран от Ловеч.

 

Меглена Плугчиева от БСП е номинирана за посланик в Швейцария. След като замине, на мястото ѝ в парламента трябва да влезе Добрин Данев, бивш зам.-областен управител на Русе по време на тройната коалиция.

Споделяне

Още от България