Четвъртите в света призоваха Славков да се оттегли от футболния съюз

Звездният футболен отбор на България от САЩ'94 официално издигна алтернативна на Иван Славков кандидатура за президент на България футболен съюз.

На брифинг в понеделник Йордан Лечков, Христо Стоичков, Наско Сираков, Емил Костадинов, Любослав Пенев и Трифон Иванов обявиха, че на редовния конгрес на БФС ще издигнат кандидатурата на Борислав Михайлов за президент на футболния съюз. В момента Михайлов е зам.шеф на съюза.

"Красимир Балъков също е с нас. Говорил съм с него и той безусловно ни подкрепя", обяви инициаторът Йордан Лечков. В залата присъстваха още Петър Михтарски и Златко Янков

Сираков публично призова Славков още отсега да обяви оттеглянето си, като делегира своите права в БФС на Боби Михайлов или публично го определи за свой заместник.

"Разборът се прави след мача. Айде, приятен ден", бе предварителната реакция на самия Славков, който по-рано в понеделник замина за Португалия с Б националния отбор. Той отказа конкретен коментар готов ли е да се оттегли от БФС, както прогнозира на брифинга на футболистите Наско Сираков.

В средата на миналата година Славков бе уличен от Би Би Си в съгласие за корупция във връзка с избора на домакин за Летните олимпийски игри през 2012 година. Разследването на медиата бе излъчено в навечерието на олимпийските игри в Атина през август м.г. и предизвика грандиозен скандал в Международния олимпийски комитет, чийто член е и Славков в качеството си на председател на България олимпийски комитет.

Преди месец и половина, в края на ноември м.г., Изпълкомът на МОК начело с неговия председател Жак Рох взе решение Славков да бъде изключен от международния комитет. Решението трябва да се гласува на сесията на МОК това лято в Сингапур.

Четвъртите в света са първите, които след скандалите със Славков издигат алтернатива за един от заеманите от него постове. До този момент министърът на младежта и спорта Васил Иванов Лучано непрекъснато се пази да коментира скандала с шефа на БФС и БОК с обяснението, че министърът не се меси в работата на спортните съюзи.

На днешния си брифинг футболистите на няколко пъти подчертаха, че предложението им за Боби Михайлов не трябва да се възприема като атака срещу Иван Славков, а като необходимост от категорична промяна във футболния съюз.

"Отново подчертавам, че не сме тръгнали на бунт срещу сегашното ръководство и по-конкретно срещу Иван Славков. Ние сме хора, които сме се доказали и затова искаме да предложим нещо ново и съвсем различно на българския запалянко. Искаме да помогнем публиката да се върне на трибуните", заяви Йордан Лечков.

"Според нас е дошло времето за промяна, затова призовавам Иван Славков да напусне с чест БФС", допълни Наско Сираков.

Селекционерът на националният отбор по футбол Христо Стоичков също обяви своята подкрепа за Борислав Михайлов, макар с уточнението, че не той е инициатор на днешната среща. "Аз заставам зад Боби Михайлов, най-малкото, защото благодарение на него аз сега съм национален треньор. Ние искаме да помогнем на българския футбол и мисля, че има какво да дадем", каза Камата.

Самият Борислав Михайлов, който присъства на брифинга, също заяви, че случващото се не трябва да бъде определяно като бунт срещу Иван Славков. "Става въпрос за издигане на кандидатура на редовния конгрес на футболния съюз. Аз съм благодарен на г-н Славков, че ми е дал възможност на работя в БФС. Четири години съм там, натрупал съм опит", заяви Михайлов.

Той подчерта, не никой от колегите не му е поставял условия за постове.

Тази година трябва да се проведе конгрес на БФС, но точната дата се решава от оглавявания от Славков Изпълнителен комитет на футболния съюз.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?