Четвъртмилионен протест в Прага срещу премиера

Около 250 хиляди чехи се събраха в столицата Прага на протест с искане за оставката на премиера и милиардер Андрей Бабиш, предадоха световните агенции в неделя.

Демонстрацията срещу обвинения Бабиш за незаконно получаване на 2 млн. евро субсидии за фирмите му и конфликт на интереси се състоя в парка "Летна" на високия хълм над река Вълтава, съвсем близо до историческия център на Прага. За участие в антиправителствения протест пристигнаха жители и на много отдалечени от столицата градове.

По данни на транспортните агенции всички билети за влакове и автобуси до Прага са били изкупени още в началото на седмицата. Отделно много от протестиращите са пристигнали със специални автобуси.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Организатор на митинга е организацията "Милиони моменти за демокрацията", която още в края на април започна поредица от митинги срещу Бабиш. Последният такъв беше преди две седмици на Вацлавския площад, когато се събраха 120 хиляди души.

Изборът на сегашното място на митинга не е случаен. Точно на територията на парка "Летна" се провеждаха основните митинги по време на антикомунистическата Нежна революция през ноември 1989 г. Най-голямата от тогавашните демонстрации събра около милион души.

Така сегашният протест е най-големият в страната от онова време. Присъстващите носят плакати с надписи "Оставка!", "Писна ни!" и много чешки и европейски знамена. Протестът е мирен и хората идват и с малките си деца, предаде Ротерс.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Опозиционните партии не участват в митинга, но техните лидери го подкрепят. Лидерът на Гражданската демократична партия Петър Фиала нарече премиера Бабиш "позор за републиката".

"Смятам, че на лидерите ни трябва категорично да се напомни, че не притежават страната ни, че не са над закона и че навън има достатъчно загрижени хора, чиито мозъци не са промити от пропагандата", казва 50-годишният Филип Рубас от Бърно, който казва, че е бил е на първите протести през 1989 г.

Бабиш продължава да отрича каквато и да е вина и е спокоен, че управляващата коалиция ще го подкрепи следващата седмица на вота на недоверие.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?