Проверка на Държавната агенция за закрила на детето показа, че

Четвърто помощно училище в София не осигурява защитена среда за децата

Четвърто помощно училище в София не осигурява защитена среда за децата

Скандално известното Четвърто помощно училище в София не осигурява в достатъчна степен защитена среда за децата, установи проверката на Държавната агенция за закрила на детето, започнала заради случая с Анна-Мария. 13-годишното момиче е било записано в това училище през тази година, защото страда от аутизъм.

Инспекторите от държавната агенция са установили, че директорът и педагогическият персонал в учебното заведение в кв. "Княжево" са допуснали сериозни пропуски при работата си. Екипът на училището не е отчел правилно първоначалните индикации за насилие, сочи един от изводите на проверката. Тя е предоставена на прокуратурата.

Преди два дни Софийската районна прокуратура вече обяви, че е образувано дело за блудство с Ана-Мария, което се води срещу неизвестен извършител. Нейните родители обявиха за проблема с детето във Фейсбук в началото на тази седмица. Институциите се разбързаха да проверяват, след като медиите подхванаха случая.

Родителите на Ана-Мария са забелязали проблем в поведението на детето на 19 септември. След като Ана-Мария се върнала от занятия, майка ѝ установила, че блузката на детето е обърната наопаки. Когато я пипнала, установила, че го няма и сутиенът. Дни по-късно детето започва да разказва, че "имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята". И досега детето изпада в истерия, когато нещо му напомни за училището.

Инспекторите са установили, че персоналът на училището не е знаел как да действа в случаите на подадена жалба от родителите на дете в риск. Те е трябвало да уведомят Държавната агенция за закрила на детето, отдел "Социално подпомагане" в Красно село и МВР.

Персоналът на училището не е обърнал внимание на характеристиките на Ана-Мария, на емоционалното ѝ състояние и на реакциите ѝ. Не е отчетен рискът от неуспешна адаптация и не е имало индивидуален план за работа с нея. Момичето е започнало занятия в "Княжево" на 15 септември тази година, а преди това е учило в друго училище в Перник.

Инспекторите са установили пропуски в организацията и контрола на работа от страна на директора на училището. За два часа на 19-и септември децата са били поверени на непедагогически персонал. Когато детето не е посещавало училището, не са били уведомени Регионалният инспекторат по образование и Отделът за закрила на детето.

По-рано през деня стана публично известна и друга смущаваща реакция на властите. 13-годишната Ана-Мария не е водена на психолог, защото различни институции са съветвали родителите, че така може да се попречи на разследването. Това съобщи в петък майката на момичето Радосвета Симеонова. През деня се проведе и протест пред Министерството на образованието и науката (МОН) в защита на Ана-Мария. Майката допълни, че едва преди ден е дала показания по случая в столичното Шесто РПУ.

В петък тя разказа, че детето още има проблеми, когато телевизионните репортажи извикат в нея спомен за училището. "Когато гледаме новини и предавания, при всички кадри на Четвърто помощно училище в София Ана-Мария се сковава и изпада в истерия", разказа майката. В четвъртък детето е видяло снимка на училището, веднага е свило юмруците си и е започнало да трепери, обясни на свой ред неговата баба. Възрастната жена каза, че след това Ана-Мария е започнала да крещи и е изпаднала в нервен срив.

По време на протеста хората поискаха виновните за състоянието на детето да бъдат разкрити и наказани. Петя Гатева, която също е майка на дете с аутизъм, записано да учи в същото помощно училище, заяви, че при подобни случаи на насилие към деца институциите трябва да реагират веднага. Протестиращите вдигнаха плакат, на който пишеше: "До кога институциите ще прикриват насилието над деца?".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?