Четвъртокласниците с по-слаби резултати на изпита по български език тази година

Четвъртокласниците са се представили по-слабо на тазгодишния изпит за външно оценяване по български език и литература, като от образователното министерство отдават това на сменения формат на изпита с включване на отворени въпроси.

 

Средният процент успеваемост по български език е 67.05%, а през миналата година той е бил 72.65%. Тазгодишният е и най-ниският резултат от въвеждането на външното оценяване през 2007 година насам.

 

“При този сменен формат на изпита постиженията на учениците са много добри", коментира обаче Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието и науката.

 

Най-ниски постижения са постигнали четвъртокласниците при тълкуването на поведението на литературните герои и при аргументирането на собствено мнение.

 

Традиционно -най-високият успех е по предмета "Човекът и природата" – 81.25 процента. По "Човекът и обществото" успехът на четвъртокласниците е 74.20 процента, а по математика – 69.80 процента.

 

Обобщените резултати при външното оценяване в четвърти клас по региони показват, че на първо място по успех са учениците от Смолян с 82.20 процента, следвани от четвъртокласниците от София град със 78.30 процента, и от учениците от Благоевград със

77.90 процента. На последно място по успех са четвъртокласниците от Силистра с 66.15 процента, като преди тях са учениците от Добрич с 67.80 процента.

 

По традиция Смолян и София-град са регионите, в които учениците показват високи резултати по всички предмети при оценяването в четвърти клас

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?