Четворно повече планински имоти излезли на пазара за 18 месеца

Предлагането на ваканционни имоти в българските планински курорти се е увеличило почти четири пъти от юни 2005 г. до декември 2006 г., като само за последните шест месеца ръстът е над 50 процента и този тип имоти наброяват близо 18 000. Две трети от тях са в района на Банско, но заради рязко покачените цени на земята интересът се насочва към Боровец и Пампорово, сочи пазарно проучване на компанията за недвижими имоти “Колиърс Интернешънъл”, оповестено във вторник.

Една трета от предлагането е съсредоточено в Слънчев бряг, където покачването е 65% за последните 6 месеца. Както и при планинските курорти, фокусът се измества към по-малките и средни курорти заради завишените цени на замята и голямата гъстота на застрояване, анализират от компанията.

Търсенето продължава да се формира от частни лица от Великобритания и Ирландия, последвани от българи, живеещи в чужбина, както и от граждани на Русия, на Германия и на скандинавските страни.

За последните 6 месеца се наблюдава леко повишение на офертните цени за ваканционни имоти. По морето са най-скъпи са предложенията в Слънчев бряг, където цените варират между 580 и 3 000 евро за квадратен метър. Следват офертите в Св. Влас – до 2 500 евро/кв. м и Елените. Банско продължава да държи най-високите цени в планинските курорти, отпорядъке на 635 – 2 500 евро за квадрат.

Споделяне

Още от Имоти