Четворно повече случаи на морбили в световен мащаб

Четворно повече случаи на морбили в световен мащаб

Случаите на морбили, отчетени в световен мащаб през първите три месеца на 2019 г., са четири пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО), съобщи BBC. Първоначално беше съобщено за утрояване на случаите на заболяването, но в крайна сметка общо около 170 страни са съобщили за 112 163 случая, в сравнение с 28 124 случая в 163 държави през същия период на 2018 година.

Предварителните данни показват "ясна тенденция", като във всички региони на света се наблюдават огнища на заболяването.

Африка е с най-драматичен ръст до 700%.

Действителните цифри могат да бъдат много по-големи, тъй като само един от десет случая в световен мащаб се отчита.

Морбили е силно заразно вирусно заболяване, което понякога може да доведе до сериозни усложнения, включително инфекции на белите дробове и мозъка.

От септември миналата година най-малко 800 души са починали от морбили само в Мадагаскар.

Епидемии засегнаха също Бразилия, Пакистан и Йемен, причинявайки много смъртни случаи, най-вече сред малки деца.

Отчетено беше увеличаване на броя на случаите включително в страни като САЩ и Тайланд с високи нива на ваксинационен обхват.

Болестта е напълно предотвратима чрез ваксини, но глобалното покритие на първия етап на имунизация е спряло на 85%, под необходимите 95% за предотвратяване на епидемии.

В становище за CNN генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус и изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор заявиха, че светът е насред криза с морбили и отчасти вината е в разпространяването на противоречива и объркваща информация за ваксините.

Според тях е "разбираемо, че в такава среда любящите родители могат да се чувстват изгубени", но че "в крайна сметка няма дебат за огромните ползи от ваксините".

"Повече от 20 милиона живота са били спасени чрез ваксинация срещу морбили само от 2000 година", допълват те.

В отговор на огнищата от морбили в няколко страни имунизацията стана задължителна.

Миналия месец Италия забрани на деца под шест години да посещават училище, ако не са ваксинирани срещу варицела, морбили и други заболявания.

В Ню Йорк също бе обявена извънредна ситуация, свързана с общественото здраве и властите разпоредиха всички жители да бъдат ваксинирани или да бъдат глобени.

Здравния журналист от BBC Джеймс Галахър посочва, че внезапната глобална криза с морбили се дължи на бедност и дезинформация.

“В по-бедните страни по-малко хора са ваксинирани и по-голямата част от населението остава уязвима от вируса. Това създава условия за възникване на големи огнища, например в Демократична република Конго, Киргизстан и Мадагаскар“, отбелязва той.

Но богатите страни с привидно високи нива на ваксинация също отбелязват скок на заболеваемостта. Това е така, защото групи от хора избират да не ваксинират децата си поради разпространението на неверни анти-вакс съобщения в социалните медии.

Авторът отбелязва, че случаите на засегнати от заболяването ще са много по-високи, както и СЗО посочва, и заболяването морбили далеч не е безобидно, тъй като всяка година убива 100 000 души, най-вече деца.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество