ЧЕЗ автоматизира мрежата си за по-малко засегнати при аварии през зимата

ЧЕЗ автоматизира мрежата си за по-малко засегнати при аварии през зимата

Операторът на електроразпределителната мрежа в Западна България ЧЕЗ обяви, че е приключил с подготовката на съоръженията си за предстоящата зима, като е извършил облитане с дрон, снимки с термокамери и проверки с ултразвуков детектор за състоянието ѝ.

Друг важен акцент от програмата е бил монтажът на автоматизирани съоръжения за секциониране на електропровода на  отделни участъци. Така при авария засегната част се отделя  в рамките на няколко минути и по-голямата част от клиентите, захранвани от електропровода, остават незасегнати по време на отстраняването на повредата.   Всичко това води до много по-бързи реакции при аварии и съответно много по-кратко време, в което клиентите са без електрозахранване. 

Само за последните три години "ЧЕЗ Разпределение" е  инвестирало над 11 млн. лв. в подобни елементи, като до края на годината се предвижда броят им да достигне 1000.  Компанията стартира и модернизирането на възлови станции в различни региони на обслужваната от нея територия.

Въпреки автоматизацията за подготовката на предстоящия зимен сезон екипи на компанията са обходили 40 000 км електропроводи, сред които 17 000 км средно и 23 хил. км ниско напрежение. 18 000 трансформаторни машини са прегледани и приведени в изрядно състояние, вложени са над 12 тона трансформаторно масло. 17 000 километра са проверените кабелни линии, направени са просеки чрез обработването на 145 000 дървета.

За да гарантира сигурността на електрозахранването през зимата, компанията е подменило 180 трансформатора, 10 000 изолатора по електропроводите и над 30 тона проводници. Вложени са били 243 000 метра усукани проводници, които не се влияят от външни условия. Компанията монтира близо 3 000 нови стълба ниско напрежение,  положи и реконструира над 200 000 метра кабелни линии.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?