ЧЕЗ даде на международен арбитраж Албания заради отнетия лиценз

Чешката енергийна компания ЧЕЗ официално е поискала международен арбитраж против Албания, заради нанесените ѝ щети от отнетия ѝ от балканската държава лиценз за работа в страната, съобщи агенция МИА.

Компанията информирала албанската страна за решението се да внесе жалба до Международния арбитражен съд и да поиска компенсации за щетите, причинени от "незащитената инвестиция" в албанската компания на ЧЕЗ, съобщава компанията-майка на сайта си.

През януари лицензът на ЧЕЗ бе отнет от албанското регулаторна комисия заради неспазване на договора с албанското правителство. Около месец по-късно България също започна процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ за извършването на електроразпределителни дейности в западната територия на страната след поредица протести срещу високите сметки за ток и установено от енергийния регулатор неспазване на закона за обществените поръчки. През юни трябва да стане ясно решението на българската държава, но преди десетина дни министърът на икономиката Асен Василев заяви, че най-вероятно компанията ще запази лиценза си.

До крайната мярка в Албания се стигна след решение на регулатора, че ЧЕЗ не е изпълнила задълженията си от договора, които се отнасят до вноса на електричество и до инвестиции в модернизацията на албанската електроенергийна система.

Сумата, която ЧЕЗ ще иска за понесените щети, все още не е посочена. Жалбата обаче не изключва възможността за евентуално извънсъдебно споразумение.

ЧЕЗ влезе в Албания през 2009 г., когато купи 76 процента от местния дистрибутор на електроенергия за около 102 милиона евро. Проблемите започнаха миналата година, когато албанската регулаторна комисия увеличи почти двойно тарифите, които компанията трябваше да плаща на държавната електроенергийна компания, припомня МИА.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес