ЧЕЗ: ДКЕВР да даде пълния одит, а не да циркулират числа от контекста

ЧЕЗ: ДКЕВР да даде пълния одит, а не да циркулират числа от контекста

Компанията ЧЕЗ, която е мажоритарен собственик на електроразпределителното дружество, снабдяващо Западна България, поиска в петък от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да ѝ предостави доклада от регулаторния одит на дружеството, части от които в последно време циркулират из медиите.

В официално съобщение в петък компанията отново заяви, че “нито сме го виждали, нито знаем как изглежда, нито кой, кога, какво и защо е цитирал в него“ и настояха да получат доклада, “който, изглежда, само ние нямаме“. От ЧЕЗ се обявиха за пълна прозрачност на проверките и доклада и допълниха, че след като се запознаят с него, ще отговорят на всеки въпрос.

“Обществото има право да научи истината. Ние искаме и сме готови да обясним всичко, но нямаме възможност“, посочват чехите, които заедно с другите две компании – Е.ОН и ЕВН, още преди седмица се оплакаха, че не могат да коментират изнесените от ДКЕВР данни за нарушения в изнасянето на дейности на външни фирми, с които се точела печалбата, тъй като не разполагат с резултатите от проверката.

“През последните седмици в медиите се цитират изводи и цифри от доклада на ДКЕВР за проверката в ЕРП. Извадени от контекста, те повече приличат на обвинения и създават настроения в обществото, партньорите и институциите, което не е от полза на никого“, пише в изявлението..

От компанията посочват, че не става ясно например как са сметнати цитираните консултантски хонорари, “но със сигурност не са верни“.

“Такива цифри няма, но каквито и да са, те не влизат в цената на електроенергията“, заявяват от ЧЕЗ.

Според тях откъслечните фрази и числа, извадени от контекста на доклада, създават неоснователни нагласи сред техните клиенти и партньори и се подкопава доверието в компанията.

“Загрижени сме и заради нашите 4300 служители, които в последните дни работят под неимоверен натиск. Те също имат право да се запознаят с констатациите от проверката на ДКЕВР. Защото отправените чрез медиите обвинения и съмнения хвърлят петно върху тяхната работа и техния професионализъм“, пише в разпространеното прессъобщение.

“Ние сме коректни партньори, професионалисти и работим изцяло в съответствие със законите на Република България при постоянна комуникация с клиентите, институциите и медиите. Дайте ни възможност да ви кажем истината, като ни изпратите официалната версия на доклада колкото се може по-скоро“, призовава регионалният мениджър на ЧЕЗ в България Ян Вавера.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес