ЧЕЗ финално проверява гаранциите по сделката в България

Чешката компания решава до края на месеца дали да продаде на фирма от Пазарджик или от Индия

ЧЕЗ финално проверява гаранциите по сделката в България

Надзорният съвет на чешката компания ЧЕЗ е поискал пълен анализ на сделката за бизнеса на компанията в България, оценявана на 8 млрд. чешки крони или над 617.6 млн. лв., както и проверка дали процедурата за продажба е била отворена за всички кандидати. Това съобщи чешкото издание Lidovsky, цитирайки говорителя на групата Ладислав Криц.

По неофициална информация на Mediapool офертата на пазарджишката компания "Инерком", собственост на Гинка Върбакова и притежаваща възобновяеми електроцентрали, е била принципно приета от надзора на ЧЕЗ, но е било възложено на одиторска компания да провери абсолютно всичко по сделката.

Чешката енергийна компания продава шест свои дружества в България, сред които електроразпределителното предприятие и електроснабдителното дружество в Западна България, търговецът на ток и две ВЕИ – централи.

Особено внимание трябва да се отдели на проверката на банковите гаранции за плащането на сумата от страна на дружеството "Инерком", чийто капитал е 10 хил. лева. Основните са издадени от държавната Българска банка за развитие (ББР) и от Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Опитите на Mediapool да получи потвърждение от собственика на ББР - Министерството на икономиката, за банковата гаранция, издадена в полза на "Инерком", останаха неуспешни. Участието на държавната банка в сделката обаче показва подкрепата на правителството за пазарджишката фирма, която доскоро бе непозната на широката публика, а и не се считаше за силна на пазара.

Наскоро пък ПИБ финансира с 24.5 млн. евро сделката за продажбата на ТЕЦ "Варна" от ЧЕЗ на фирмата "Сигда" на Данаил Папазов, който бе транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски.

ТЕЦ "Варна" ще бъде управлявана от Георги Христозов - дългогодишен шеф на държавата ТЕЦ "Марица Изток 2", който по времето на кабинета "Орешарски" бе председател на управата на "Българския енергиен холдинг" и докато заемаше тази държавна служба прибави четвърти милион в сметката си.

Останалите банкови гаранции за планираната от пазарджишката фирма покупка на българския бизнес на ЧЕЗ били от регистрирани на Каймановите острови, твърдят източници, запознати с подробности по сделката.

Затова и надзорът на ЧЕЗ поискал до 22 февруари да се извърши допълнителен одит на документите по сделката и ако всичко е наред, да се върви към сключване на договор за продажбата с "Инерком".

В същото време обаче от ЧЕЗ са си оставили отворена вратичка за преговори с индийската енергийна компания "Индия Пауър Копрорейшън", която игра за активите на ЧЕЗ в България заедно с българската компания"Фючър енерджи". Последната обаче бе скоростно изхвърлена от играта, след като изведнъж ѝ стана невъзможно да намира електроенергия, за да покрива договорите със своите клиенти и се наложи да напусне пазара. "Индия Пауър", която реално щеше да финансира сделката и е платила депозит за участие в конкурса, била информирана от ЧЕЗ, че сумата ще бъде задържана до 28 февруари, според близки до преговорите. Явно дотогава окончателно трябва да стане ясно ще има ли сделка с "Инерком".

Ако наистина ББР е издала една от основните банкови гаранции с обезпечение придобиваните активи, това означава, че сделката се подкрепя от правителството и вероятно пазарджишката фирма ще е новият собственик на електроразпределителната мрежа в Западна България и ще отговаря за доставките на ток.

Преди време министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че новият собственик на активите на ЧЕЗ ще бъде проверен както от Комисията за защита на конкуренцията, така и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако има обаче политическо решение, тези проверки ще са фактически проформа.

Намерението си за оттегляне от България ЧЕЗ обяви през януари 2017 г. след продължили години слухове, че търси купувач на бизнеса си у нас.

За 13 години на българския пазар, компанията неведнъж е била обект на нападки и ценови натиск от страна на енергийния регулатор. На два пъти бяха активирани процедури за отнемане на лиценза ѝ (през 2014 г. това се случи и с другите две електроразпределителни дружества – австрийската ЕВН и чешката "Енерго-Про" ). Процедурите, които бяха чисто популиски и на ръба на фарса, в крайна сметка бяха прекратени.

През юли 2016 г. ЧЕЗ заведе срещу България иск за стотици милиони евро пред международния арбитражен съд на Световната банка. Тази стъпка бе предприета "след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява", заявиха тогава от компанията-майка ЧЕЗ АГ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?