ЧЕЗ готова с график за месечно отчитане на тока от 1 февруари

Компанията ЧЕЗ, която снабдява с електроенергия Западна България е представила график за пълно връщане на месечното отчитане на електромерите от 1 февруари 2009 г., съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)Ангел Семерджиев във вторник.

Графикът е за тримесечен преход към отчитане на всеки 30 дни, той е проверен от комисията и може да бъде завършен и осъществен успешно при мерките, които са заложени от фирмата, допълни регулаторният шеф.

Тъй като близо двата милиона клиенти на ЧЕЗ имат различни срокове на засичане на уредите и съответно в момента има потребители, които са в период на плащане на първа прогнозна вноска, всички абонати практически ще получават месечни сметки след 1 февруари.

Семерджиев заяви, че ДКЕВР и изискала преминаването към едномесечното отчитане да не нарушава нито качеството, нито сигурността на снабдяването на потребителите. Той също така обяви, че допълнителните разходи на дружеството за назначаване на инкасатори за засичане на уредите и разходите за софтуер и изпращане на сметките няма да бъдат взети предвид при определянето на цените на ЧЕЗ за следващия регулаторен период от 1 юли 2009 г.

По оценки на електроразпределителното дружество връщането на ежемесечните сметки ще струва еднократно 14.5 млн. лв. за софтуер и назначаването на съкратените преди повече от година 400 инкасатори и още по 11 млн. лв. годишно за услугата.

Само преди седмица новият регионален мениджър на ЧЕЗ Блахослав Файмон коментира, че компанията не може с лека ръка да се откаже от въпросните 14 млн. лв. в условията на постоянен недостиг на средства за поддръжка и инвестиции в мрежата. Във вторник, след откриването на разширения кол-център в Плевен, той коментира, че очакванията на дружеството са и през следващата година да получи инвестиционна рамка от 70 млн. лв. при определянето на цените на електроенергията. Това не достатъчно, при положение, че в следващите две години планираме изграждането на две подстанции, всяка от които за 8 млн. лв, коментира Файмон.

Той отново заяви, че ЧЕЗ е готова да изпълни решението на ДКЕВР за връщане на месечното отчитане, но се изчаква решението на петчленния състав на Върховния административен съд по казуса. Чешката компания обжалва решението на ДКЕВР с мотива, че комисията е одобрила с обществено обсъждане тримесечното отчитане, а после го е премахнала с наредба и не е спазила процедурата.

По думите на Семерджиев, ЧЕЗ вече е започнала с процедурите по назначаване на допълнителен персонал и за покупка на допълнителни терминали. Компанията ще бъде санкционирана, ако не спази сроковете, очакванията са да не се стигне до отнемане на лиценза на компанията, заяви шефът на ДКЕВР.

Регулаторът ще прави междинен контрол на изпълнението на графика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес