ЧЕЗ и ЕВН призоваха клиентите се да се самоотчетат преди поскъпването на тока

Клиентите на ЧЕЗ и ЕВН, които снабдяват с ток съответно Западна и Югоизточна България, могат сами да отчетат потреблението на електроенергия преди влизането в сила на повишението на цените на електроенергията с около 10 процента от 1 юли. Това ще позволи максимално коректно таксуване на консумацията на абонатите

Клиентите на ЧЕЗ, които не искат да разчитат на отчетите на инкасаторите, могат да запишат данните на електромерите си между 29 юни и 1 юли и да ги подадат най-късно до 6 юли в клиентските центрове на компанията или на телефон 0700 10 010. Абонатите на ЕВН ще могат да се самоотчетат в офисите на компанията от 2 до 5 юли.

За да подадат отчета си, потребителите трябва да попълнят заявление за деклариране на показания”, което може да се вземат от центровете за обслужване на клиенти на двете компании. В него трябва да се запишат данните от електромера (по всички тарифи), клиентски или абонатен номер, датата на отчитане, трите имена и адрес на обекта, за който се декларират показания.

Потреблението по стари цени, отчетено от клиентите или от служителите на компанията, ще бъде включено във всяка фактура, допълват от ЧЕЗ.

От ЕВН приканват от самоотчета да се възползват и клиенти, които не могат да осигурят достъп до електромерите си в регулярния график за юли. В противен случай консумираната от тях енергия ще бъде изчислена като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юни до 30 юни включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.

Споделяне

Още по темата

Още от България