ЧЕЗ иска нови правила и по-високи глоби за крадците на ток

Близо 4 хиляди хванати да крадат ток през първата половина на годината в Западна България

ЧЕЗ иска нови правила и по-високи глоби за крадците на ток

Броят на констатираните кражби на електрическа енергия нараства, а цената, по която се наказват крадците, все още е по-ниска от цената за коректните потребители, съобщиха от "ЧЕЗ България"в неделя.

Дори и след увеличението на цената за технологичен разход, по която се дотаксува електроенергия на нарушителите, тя все още не е по-висока от цената,  която заплащат коректните потребители, коментират от компанията.

Същевременно срокът на санкцията е без промяна и тя е дотаксуване на електроенергия за три месеца назад, независимо, че кражбата може да е продължавала много по-дълго.

По тази причина от компанията смятат, че е необходимо приемането на нови правила, чрез които цената и периодът за дотаксуване да бъдат увеличени. Трябват принципно нови правила за санкции, които да не са свързани с цената за технологичен разход, тъй като това не е разход при пренос и разпределение, а е цена за остойностяване на нанесена щета на дружеството.

Само когато цената за санкция на некоректните потребители не е обвързана с цената за технологичен разход, а е многократно по-голяма - като цената за недостиг на балансиращия пазар, ще бъде създаден баланс и ще бъдат реално предприети възпиращи мерки срещу некоректните потребители, смята от компанията.

ЧЕЗ Разпределение извършва редовни проверки, акции на случаен принцип и работи по сигнали, за да преустанови кражбите на електроенергия, изтъкват от фирмата. Компанията е изработила система за проследяване на кражби, като за целта е монтирала 1700 балансови електромера. Чрез тях локализира местата където са налице големи загуби на електроенергия.

"ЧЕЗ Разпределение България" отчита 3778 констатирани случая на кражби на електроенергия за първите шест месеца на 2017 г. За същия период на миналата година техният брой е 3322, или с 14 на сто по-малко.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес