ЧЕЗ иска облекчени процедури за ремонт и подмяна на аварирали съоръжения

През зимата електроразпределителното дружество има най-много проблеми

Да се разработи пътна карта с регулаторни, технически и експертни стъпки за развитие на електроенергийната инфраструктура в Запада България като приоритет да са планинските и селските райони и да се облекчат процедурите за ремонт и подмяна на аварирали съоръжения. Това поиска в петък мрежовият оператор и доставчикът на ток в региона ЧЕЗ.

В момента проектите от електроенергийната инфраструктура се разглеждат като всеки един друг строителен проект - минават шест месеца, а понякога от година до три години докато се получат всички разрешителни за строеж и изпълнение - минават от една до три  години. Допълнителното забавяне на проектите е свързано с неприложена регулация, застрояване на имоти извън регулация и сложен разрешителен режим при изпълнение на просеки в планинските и горски райони.

Според дружеството трябва да има промени в законите за устройството на територията, и за обществените поръчки, а може би в други закони, за да се изпълняват важните инфраструктурни обекти по-бързо. ЧЕЗ ще търси подкрепа на своето предложение от местните власти и обществени организации, за да достигне то до представителите на законодателната власт.

Климатът се променя, електроразпределителната мрежа е подложена пред много нови изпитания - резки промени на времето, обледявания, каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

По думите му над 1 млн. лв. е струвало на компанията отстраняването на щетите в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч през 2014 г. вследствие на наводнения, бурни ветрове и обледявания.

През 2014 г. са аварирали 38 електропровода, 253 стълба са били пречупени и са подменени над 10 км. проводници. В първите почивни дни на 2015 г. също е имало аварии заради лошото време, над 150 аварийни екипа са работели дни при много лоши метеорологични условия, посочи Станчев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?