ЧЕЗ иска облекчени процедури за ремонт и подмяна на аварирали съоръжения

През зимата електроразпределителното дружество има най-много проблеми

Да се разработи пътна карта с регулаторни, технически и експертни стъпки за развитие на електроенергийната инфраструктура в Запада България като приоритет да са планинските и селските райони и да се облекчат процедурите за ремонт и подмяна на аварирали съоръжения. Това поиска в петък мрежовият оператор и доставчикът на ток в региона ЧЕЗ.

В момента проектите от електроенергийната инфраструктура се разглеждат като всеки един друг строителен проект - минават шест месеца, а понякога от година до три години докато се получат всички разрешителни за строеж и изпълнение - минават от една до три  години. Допълнителното забавяне на проектите е свързано с неприложена регулация, застрояване на имоти извън регулация и сложен разрешителен режим при изпълнение на просеки в планинските и горски райони.

Според дружеството трябва да има промени в законите за устройството на територията, и за обществените поръчки, а може би в други закони, за да се изпълняват важните инфраструктурни обекти по-бързо. ЧЕЗ ще търси подкрепа на своето предложение от местните власти и обществени организации, за да достигне то до представителите на законодателната власт.

Климатът се променя, електроразпределителната мрежа е подложена пред много нови изпитания - резки промени на времето, обледявания, каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

По думите му над 1 млн. лв. е струвало на компанията отстраняването на щетите в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч през 2014 г. вследствие на наводнения, бурни ветрове и обледявания.

През 2014 г. са аварирали 38 електропровода, 253 стълба са били пречупени и са подменени над 10 км. проводници. В първите почивни дни на 2015 г. също е имало аварии заради лошото време, над 150 аварийни екипа са работели дни при много лоши метеорологични условия, посочи Станчев.

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли да се отворят ресторантите?