ЧЕЗ купува проект за ток от биомаса за 13 млн. евро

ЧЕЗ купува проект за ток от биомаса за 13 млн. евро

Чешката компания ЧЕЗ води преговори за придобиване на проект за производство на електроенергия от биомаса, съобщи пред журналисит Петър Докладал, регионален мениджър на дружеството, което у нас доставя ток за Западна България и притежава ТЕЦ "Варна”.

Това ще е вторият проект на ЧЕЗ за производство на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България, след като преди месец и половина пусна в експлоатация слънчева централа, разположена на мястото на изоставена фабрика край видинското село Орешец. Фотоволтаичната мощност също бе придобита като проект и после развита и въведена в експлоатация от ЧЕЗ.

Новият проект ще е за биомаса, намира се на територията, която обслужва ЧЕЗ, мощността му ще е под 5 МВ и за придобиването му са предвидени 13 млн. евро, обясни Докладал. В момента се водят преговорите за закупуването му, очаква се в близките седмици или месец те да приключат.  

Това ще е втората инвестиция на чешката компания във ВЕИ-проект в България и е част от договорения при приватизацията на ТЕЦ "Варна” план за влагане на 40 млн. евро в производство на зелена енергия. Оставащите от фонда около 17 млн. евро са предназначени за още два проекта, като те ще са или пак за оползотворяване на биомаса, или за изграждане на ВЕЦ или вятърен парк. Все още не е взето решението, каза Докладал.

Той обясни, че ЧЕЗ работи усърдно в областта на опазването на околната среда и даде за пример предлаганата на клиентите им електронна фактура, ако те поискат да се откажат от хартиения ѝ вариант. Така дружеството е спестило отпечатването на 860 хил. листа и разходи за 6 млн. лв.

От стъпването си на българския пазар, след като през 2004 г. придоби трите електроразпределителни дружества в София, София-област и Плевен, ЧЕЗ е инвестирала у нас 1.7 млрд. лв., която я нарежда сред най-големите инвеститори в страната, посочи Докладал. Основната част от тези средства са отишли за подобряване на състоянието на енергийната мрежа в Западна България, в резултат на което загубите на електроенергия при преноса са паднали от около 24 на сто при придобиването на ЕРП-атата на 13 процента сега.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?