ЧЕЗ модернизира критично важни обекти в София за 6.3 млн. лв.

Шефът на ЧЕЗ Карел Крал (в средата) показва реконструираната подстанция

Критично важна за София енергийна инфраструктура е модернизирана от ЧЕЗ Разпределение и беше пусната в експлоатация в четвъртък. Това ще повиши сигурността на електрозахранването за 136 хил. домакинства в седем столични района, заявиха от компанията.

Реконструираната подстанция "Фестивална" осигурява снабдяването с електричество на 40 хил. домакинства, фирми и институции в централна градска част на София, кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Горубляне, Полигона, както и потребителите в промишлената зона Гара Искър и района на 7-ми километър. В проекта са вложени 3.4 млн. лв., с които са били модернизирани разпределителните уредби средно напрежение и бяха монтирани нови съоръжения и оборудване. Докато е извършван ремонтът е била осигурена временна възлова станция, която да замести подстанцията и клиентите на компанията в района са били захранвани алтернативно.

2,9 млн. лв. е инвестицията в подмяна на кабел 110 киловолта "Зенит" в район "Подуяне". Сложен е нов 2200 метра кабел в силно урбанизирана територия, което е усложнило изпълнението на проекта. Кабелът захранва 96 000 домакинства и фирми в 7 столични района – "Слатина", "Подуяне", "Средец", "Оборище", "Изгрев", "Младост" и "Искър". Там също е било осигурено алтернативно електрозахранване за потребителите. Паралелно с подмяната на кабела са били частично реконструирани и двете подстанции, между които е разположен кабелът. Това автоматизира управлението на мрежата, допълват от оператора..

Подстанция "Фестивална" и кабел 110 kV "Зенит" са част от критичната електроенергийна инфраструктура на столицата и проектите по тяхната реконструкция,модернизация и обновяване ще доведат до много по-висока сигурност на електрозахранването в голяма част от София – 18 столични квартала - и ще осигурят възможност за присъединяване на нови клиенти в източните райони на София.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?