ЧЕЗ няма да може да отчита електромерите на повече от 34 дни

ЧЕЗ няма да може да отчита електромерите на повече от 34 дни

Промяна в общите условия на договорите с клиентите на ЧЕЗ предвижда дружеството да не може да отчита електромерите на повече от 34 дни. Корекцията идва след масовите протести в страната в началото на годината заради високите сметки за ток, които се оказаха такива заради дългия период на отчитане на потреблението по коледно-новогодишните празници. Тогава се оказа, че някои абонати трябва да платят за консумация от 45 дни.

 

След нареждането на Държавната комисия за енергийно и водно регулирате (ДКЕВР) за фиксиране на максимален срок за отчитане дружеството, доставящо ток в Западна България, изготви предложения за промяна на общите условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи, които ще влязат в сила тази година. Дружеството “ЧЕЗ Разпределение България“ проведе в понеделник обществено обсъждане на своите идеи за общите условия и обяви, че до 30 април ще приема предложенията на клиентите си за други промени.

 

Компанията иска да изчислява по нов начин цената за достъп до мрежата ѝ от страна на стопанските клиенти. В новите общи условия се урежда и въпросът с избора на друг доставчик при пълната либерализация на енергийния пазар. ЧЕЗ регламентира, че ще извършва смяната на доставчика до три седмици след получаване на писменото искане на клиента. Такива са и изискванията в Правилата за търговия с електрическа енергия, одобрени от ДКЕВР. Изравнителната сметка за отношенията със стария доставчик ще се предоставя на бившия вече клиент до шест седмици след смяната на снабдителя.

 

В новите условия залягат и промени във връзка с нерегламентираните включвания и незаконното ползване на електрическа енергия.

 

Предвидено е също така ако клиенти на дружеството останат за повече от 24 часа без електрозахранване по вина на ЧЕЗ, да могат да предявяват претенции за обезщетение от 30 лв. за неудобството и по още 20 лв. за всеки следващи 12 часа без снабдяване.

 

“Ще разгледаме всички получени коментари и бележки по общите условия. Поемаме ангажимент да се съобразим максимално с тях, а за тези, които намерим за неприложими ще изложим своята аргументирана обосновка.”, каза Зорница Генова, мениджър регулаторни дейности в ЧЕЗ.

 

Становища и предложения по проекта се приемат на телефон 0700 10 010, във всички Центрове за обслужване на клиенти, по пощата на адрес: гр. София, ул. „Г. С. Раковски“ № 140, стая 502, както и на електронна поща [email protected]

 

След окончателното им оформяне и приемане от Управителния съвет на “ЧЕЗ Разпределение България” Общите условия ще бъдат внесени за окончателно одобрение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Споделяне

Още по темата

Още от България