ЧЕЗ обеща до лятото да реши проблемите с тока в села от Искърското дефиле

ЧЕЗ обеща до лятото да реши проблемите с тока в села от Искърското дефиле

Проблемите със спирането на тока в села от Искърското дефиле ще бъдат решени до средата на 2019 г., обещаха от електроразпределителното дружество на ЧЕЗ на среща в енергийното министерство в сряда с кметове на засегнатите населени места. Техните жители заплашиха през миналата седмица с протести заради постоянното прекъсване на електрозахранването.

От ЧЕЗ са представили проект за цялостна модернизация на възловата станция "Елисейна“, която обслужва района, съобщиха от енергийното ведомство. Планира се подмяна на оборудването в станцията и въвеждане на система за дистанционно управление. Това ще намали засегнатите клиенти при нарушения в електрозахранването, каза пред кметовете от региона Виктор Станчев, член на Управителния съвет на дружеството.

За подобряване на електроснабдяването в региона ще бъдат монтирани и пет нови дистанционно управляеми комутационни апарати, чрез които се локализира конкретното място на повреда в електропровода. По този начин при авария се избягва изключване на големи участъци с много клиенти, поясниха от министерството.

То цитира резултати от проверка, извършена на ЧЕЗ, според които последните изключвания на електрозахранването са предизвикани от падане на заразени дървета извън сервитутните зони. По този повод ще се търси съдействие на държавните горски стопанства, за да бъдат маркирани и отсечени такива екземпляри.

По време на срещата зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов е настоял за по-добра комуникация между "ЧЕЗ Разпределение България“ АД и кметовете, за да бъде населението своевременно информирано за всякакви действия, свързани с електроснабдяването в региона.      

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?