ЧЕЗ обмисля ново арбитражно дело и жалба пред Брюксел заради спряната сделка с "Инерком"

ЧЕЗ обмисля ново арбитражно дело и жалба пред Брюксел заради спряната сделка с "Инерком"

Чешката енергийна компания ЧЕЗ разглежда възможностите да заведе ново арбитражнто дело срещу България, както и да подаде и пред Европейската комисия жалба срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията за забрана на сделката ѝ с "Инерком" за продажбата на българските активи. Това става ясно от думите на говорителката на компанията Алице Хоракова в отговори на поставени въпроси от българското издание 3e-news, публикувани във вторник. Тя също така афишира решимостта на ЧЕЗ и "Инерком" да финализират сделката, сключена в края на февруари 2018 г.

Придобивката, която предизвика скандал у нас заради това, че купувачът "Инерком" е малка и неизвестна компания и се допуска, че е подставено лице, срещна сериозни проблеми с одобрението на антимонополния орган, макар такива да не се очакваха първоначално. През юли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката с мотив, че тя ще увеличи мощта на придобиваната група заради притежаваните от "Инерком" слънчеви централи. Решението на комисията бе обжалвано пред Върховния административен съд и от "Инерком" , и от ЧЕЗ. Заседанието за разглеждане на жалбата на "Инерком" по същество бе насрочена чак за май 2019 г., а съгласно предварителния договор между ЧЕЗ и купувача парите по сделката за 340 млн. евро трябва да бъдат платени до края на ноември 2018 г.

По този повод "Инерком" извади от бизнеса си дружествата, управляващи фотоволтаичните мощности, и в края на миналата седмица поиска от КЗК нова оценка на сделката предвид преструктурирането на бизнеса. Предстои да се види решението на комисията.

Хоракова коментира, че в ЧЕЗ са притеснени от това, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е дала достатъчни пояснения защо купуването на български ѝ активи би застрашило конкуренцията в България. "Оценяваме дадените аргументи като неадекватни и несъстоятелни", посочва тя.

"Настоящият подход на държавните институции и политизирането на цялата сделка може да доведат до сериозна заплаха за реализиране на сделката от страна на българската държава. В момента анализираме дали тези действия на българската държава в отговор на намерението ни да продадем българските си активи не нарушават принципите за защита на инвестициите, обект на арбитражно дело", допълва още говорителката на ЧЕЗ.

Компанията вече води едно арбитражно дело срещу България заради орязвани в миналото цени на тока от енергийния регулатор и негови действия срещу дейността на компанията. Искът бе предявен през юли 2016 г. пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове - ICSID, към Световната банка, и според официалното изявление е за "стотици милиони евро". Покрай сагата с "Инерком" стана ясно, че претенциите са за над 500 млн. евро. 

Хоракова коментира още пред 3e-news, че ЧЕЗ счита, "че решението нарушава нашите законови интереси и по тези причини подадохме жалба срещу решението на КЗК до Върховния административен съд". "Запознати сме с предприетите стъпки на партньора ни във връзка с подадено ново заявление пред КЗК и оценяваме твърдото намерение на "Инерком" по този въпрос, което бе изразено чрез  вътрешното преструктуриране на "Инерком Груп", за да реагира на съображенията на КЗК, допълва още тя.

По думите ѝ "е много смущаващ фактът, че след подписване на договора за продажба на акции с "Инерком", набързо бе приета промяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже влияние върху изпълнението на вече сключена сделка", визирайки вменените на енергийния регулатор правомощия да проверява сделки с над 20 на сто от активите на разпределителни и снабдителни дружества от електроенергийния и газовия сектор. Хоракова отбелязва, че тази поправка не е преминала през надлежната процедура на вътрешни обсъждания и все още няма насоки за прилагането и от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Тя подчертава още, че ЧЕЗ честно обсъжда с партньора си "Инерком" законовите изисквания и финасирането на сделката.

"Инерком" активно преговоря с банки и предприема стъпки, за да изпълни навреме условията в договора. Също така многократно получихме уверения, че "Инерком" иска да запази настоящия мениджърски състав на компаниите, за да гарантира приемственост в предоставянето на услуги. Както ние в ЧЕЗ, така и "Инерком", сме решени да финализираме сделката, както е договорено и работим заедно за изпълнение на съответните отговорности по договора за продажба на акциите", завършва Хоракова. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес