ЧЕЗ обмисля продажбата на ТЕЦ Варна

ЧЕЗ обмисля продажбата на ТЕЦ Варна
Чешката компания ЧЕЗ обяви, че обмисля продажбата на топлоелектрическа централа в България, съобщи агенция Дау Джоунс.

ЧЕЗ е отправила предварително запитване към потенциални купувачи какви средства биха дали за 1260 мегаватовата централа във Варна, каза зам.-председателят на компанията Томаш Плескач, цитиран от агенцията.

ЧЕЗ получи някои показателни оферти, но всичко е на информативна основа и не предстои продажба, каза Плескач.

По думите му компанията е разочарована от развитието в България, защото регулаторната среда е много непредвидима и строгата регулация на цените в сектора се нуждае от облекчаване.

Дау Джоунс отбелязва, че българското правителство в последните години е давало индикация за готовност да разхлаби регулациите и контрола върху цените за енергийните компании, които са готови да инвестират в инфраструктурни съоръжения в страната, но нещата не са се променили.

Ян Вавера, регионален мениджър на компанията за България, потвърди, че в началото на годината са водени преговори с чуждестранен инвеститор, за да се провери дали има интерес към централата и каква би била пазарната цена, но преговорите са прекратени.

Той заяви пред БНР още, че чешката компания не предвижда оттеглянето си от България въпреки трудностите, които изпитва.

През 2005 година ЧЕЗ закупи 67% от три електроразпределителни дружества , а през 2006 придоби ТЕЦ Варна, която е най-голямата подобна централа в портфолиото на компанията.

ТЕЦ Варна затвори заради екоизискванията един от блоковете си, предстои извеждането от експлоатация на останалите след 2014 г, като намеренията на чехите бяха да строят на тяхно място газови мощности, но в момента имат проблеми с проекта.

Преди около месец друг чужд инвеститор в страната - италианската "Енел", обяви, че води преговори за продажба на дела си в ТЕЦ "Марица Изток 3".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?