ЧЕЗ обясни спирането на тока в Казичене с чужди аварии

ЧЕЗ обясни спирането на тока в Казичене с чужди аварии

Електроразпределителното дружество в Западна България ЧЕЗ обяви, че мрежата му е в добро техническо състояние и зачестилите през последния месец прекъсвания на електроснабдяването в софийското село Казичене се дължи на аварии в чужди съоръжения, бурите, които активират защитата по мрежата, и заради отстраняването на тези технически проблеми.

Преди ден от Комисията за енергийно и водно регулиране съобщиха, че е назначена проверка на дружеството, заради множеството сигнали на жители на Казичене и Кривина от спирания на тока, за които доставчикът не е дал обяснения.

Компанията съобщи във вторник, че е взела мерки за ограничаване на прекъсванията заради други. Тя вече е започнала обход и оглед на всички чужди съоръжения и изготвя предписания на собствениците на съоръжения, имащи връзка с мрежата, как да отстранят нередностите си. Ако не направят това до края на август, техните съобръжения ще бъдат изключине от мрежата на ЧЕЗ, посочва операторът.

Негови екипи са извършили извънреден обход по електропроводите, които захранват Казичене, заснели са с термовизионна камера и ултразвуков детектор всички съоръжения, и са отстранили констатираните забележки. Извършено е и кастрене по мрежата, монтирани са автоматизирани съоръжения, с цел много по-бързото локализиране на поредени участъци и въстановяване на електрозахранването на клиентите. Предстои профилактика на трафопостовете.

През 2017 и 2018 г. в района са инвестирани 270 000 лв., подменени са 90 изолатора, 160 кг. проводници и 3 стълба, монтирани са дистанционно управляеми апарати. Предстои въвеждане в експлоатация на нов трафопост в с. Кривина, на стойност 142 хил. лв., посочват от "ЧЕЗ Разпределение България".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?