ЧЕЗ окончателно се отказа от сделка с Гинка Върбакова

Гинка Върбакова. Сн. БГНЕС, архив

Чешката енергийна компания ЧЕЗ окончателно се е отказала от договора за продажбата на българските си активи на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. Това е съобщила говорителката на чешкото дружество Алице Хоракова, цитирана от местното издание "Лидове новини".

ЧЕЗ подписа договор с "Инерком" за продажба на българските си активи през миналата година. Сделката обаче беше спряна от българската Комисия за защита на конкуренцията. Според Хоракова поведението на властите в София на практика осуетява приключването на сделката и за това от ЧЕЗ са решили да се откажат от нея.

Сделката беше за 360 млн. евро и предизвика съмнения дали и как купувачът "Инерком", който няма голям опит в този бизнес, ще успее да осигури нужното финансиране.

Въпреки провала на сделката с "Инерком" търсенето на купувач за българските активи на ЧЕЗ продължава. Наскоро оферти за тях подадоха българското дружество "Еврохолд" и компанията "Индия пауър".

В момента двете оферти се оценяват. "Индия пауър" се конкурираше и с "Инерком" при предишния кръг от преговори за търсене на купувач на "ЧЕЗ България".

В България в групата на ЧЕЗ влизат "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България".

ЧЕЗ, която е мажоритарна собственост на чешката държава, е най-голямата местна енергийна компания.В момента нейното подразделение в България снабдява с ток Западната част от страната и има над 3 млн. абонати.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес