ЧЕЗ оспори мотивите за процедурата по отнемане на лиценза му

Според чешката компания ЧЕЗ са неоснователни доводите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с които бе започната процедура по отнемане на лицензите на дружествата “ЧЕЗ Разпределение“ и “ЧЕЗ Електро“, съобщиха в четвъртък от доставчика на електроенергия в Западна България. Не е открито нито едно съществено нарушения в досегашната дейност на двете дружества по посочените от регулатора случаи, заявиха от компанията.

На 19 февруари ДКЕВР реши да открие процедура по отнемане на лиценза на дружествата на ЧЕЗ в България, а ден по-късно обясни, че действията са предприети заради нарушаване на закона за обществените поръчки и сключване на директни договори със свързани с компанията майка фирми, за неиздаване на протоколи с данни от стария електромер при подмяна на уреда. Според обяснената тогава процедура ЧЕЗ получи тридневен срок, в който да изложи своето становище по случая, и седемдневен срок, за да отстрани нарушенията. Окончателно казусът ще се разгледа на насрочено за 16 април заседание на ДКЕВР, чиито членове обаче се оказа, че два дни по-рано са подали оставките си. Междувременно парламентът реши да може той да назначава бъдещите комисари с две трети мнозинство и не е ясно кой състав на ДКЕВР ще разглежда случая на ЧЕЗ.

“Винаги сме спазвали всички законови задължения, поради което сме убедени, че не съществува нито една причина за отнемане на лицензията. Това удостоверяваме и пред регулатора чрез предадените правни си становища и други документи“, посочва в съобщението на компанията Томаш Плескач, директор на дивизия "Разпределение и международни дейности“ в ЧЕЗ.

Основанията за отнемане на лицензията трябва да бъдат много сериозни като сред тях са поставяне в опасност на сигурността на снабдяването с ел. енергия, системно нарушаване на лицензионните условия, неизпълняване на инструкциите на регулатора или предоставяне на невярна информация в заявлението за издаване на лицензията. Нарушенията, за които регулаторът упреква дружеството ЧЕЗ, са по-скоро формални, заявяват от компанията. Тя изпрати до медиите и пълния списък с упреците и реакциите на тях.

“Вярваме, че след като проучи предоставените от нас документи и отрази и други обстоятелства, независимата регулаторна комисия ще преосмисли намерението си и ще прекрати процедурата по отнемане на лиценза. Ние бихме искали да останем и занапред надежден и прозрачен партньор на българските институции и на българското общество,“ допълни Плескач.

От компанията допълват, дружествата ѝ в България имат желание да се съобразят с препоръките на регулатора, макар през 2006 г. именно той е одобрил бизнес модела им, който е бил съгласуван и с други компетентни органи, както и с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

“Групата ЧЕЗ разбира сегашната ситуация в България, но в никакъв случай не се чувства отговорна за нея и то поради няколко причини – високите сметки за електроенергия бяха причинени от по-студеното време, по-високото потребление по време на коледните празници, както и от по-дългия отчетен период отново поради празниците. Цените не бяха увеличени от началото на тази година, те бяха увеличени с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) считано от 01.07.2012 г. с повече от 13 %, основно поради подпомагането на възобновяемите източници. Цените на електроенергията за битови потребители в България са изцяло регулирани и най-ниски в целия Европейски съюз“, се казва още в становището на ЧЕЗ.

В него се припомня, че компанията взема под 10% от стойността на сметките, а останалата част отива при производителите на електроенергия, оператора на преносната система и Националната агенция по приходите.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?