ЧЕЗ остава в България, прави ТЕЦ "Варна" по-екологична

В сероочистки ще бъдат вложени над сто милиона евро

ТЕЦ "Варна"

Чешката компания ЧЕЗ обяви, че няма намерение да се изтегля от България, каквито слухове се появиха, след като немската Е.ОН продаде своя дял от електромрежата в страната. Това заяви в четвъртък регионалният мениджър на дружеството в България Петър Докладал. ЧЕЗ дори най-после започва да работи по екологизацията на ТЕЦ "Варна", която купи през 2006 г. именно с условието за постави сероочистващи инсталации на блоковете и да удължи живота на мощностите.

Дружеството ще вложи над 100 млн. евро в проекта за намаляване на отделянето на вредните емисии от ТЕЦ "Варна". Предвижда се до юни 2012 г. да избере технология на екологизацията на централата, да приключи изготвянето на техническото задание и да обяви обществена поръчка за изпълнител на проекта. Разработени са 12 варианта, измежду които ще се избира, поясни Камен Бошнаков, директор на електроцентралата.

 

До края на годината трябва да стане ясно и кой ще изпълнява проекта, а работата по реализацията му ще започне в началото на 2013 г. и се очаква да приключи до края на 2015 г.

 

Засега проектът предвижда поставяне на сероочистки на четири от общо шестте блока на централата. Може да се окаже обаче по-изгодно да се екологизират само блокове 4,5 и 6, а за блоковете от 1 до 3 да се използва дерогацията на директивата на ЕК за изкупуването на въглеродните емисии, каза Бошнаков. Той обясни, че първият етап от проекта обхваща изграждане на сероочистващи инсталации, а след това ще бъдат внедрени технологии за намаляване на отделяните въглеродните емисии.

 

Остава актуален и проектът за изграждане на парогазов блок на територията на централата, но към момента той не е икономически изгоден. Ще продължат обаче допълнителните анализи за тази мощност, посочи Докладал.

 

В момента ТЕЦ "Варна" се използва само за покриване на спешни нужди на електроенергийната система чрез т.нар. студен резерв. Редовната работа на блокове спря през април миналата година заради това, че дружеството трупа загуби от определените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по-ниски цени. Оставен бе само един блок за студен резерв, чието задействане става по искане на НЕК, която съответно плаща по-високи цени за т-нар. разпологаемост на мощността.

 

За последните пет месеца от октомври насам студеният резерв на централата е активиран четири пъти, за да не се допусне срив на електроенергийната система, посочи Докладал. С три от блоковете си ТЕЦ „Варна” осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система и изпълнява изключително важна роля при възникване на кризисни ситуации и повишена консумация на електроенергия, допълни той. Мениджърът на ЧЕЗ отново подчерта, че ТЕЦ "Варна", в която от приватизацията досега са вложени 500 млн. лв., е важна инвестиция за компанията.

 

Със старта на екологизацията на ТЕЦ-а дружеството отново ще поиска цени за производство на електроенергия, стана ясно от думите на Бошнаков. И той, и Докладал обаче отказаха да коментират предстоящото внасяне на заявление в ДКЕВР за цени на тока от юли 2012 г. Мениджърът на ЧЕЗ каза, че исканията им ще бъдат обявени на 28 февруари и посочи, че за едногодишният период след това компанията планира 111 млн. лв. в електроразпределителната си мрежа в Западна България. Други 80 млн. лв. ще бъдат вложени във възобновяеми източници, което също беше част от сделката за ТЕЦ "Варна".

 

Докладал коментира още, че ЧЕЗ внимателно анализира ситуацията с предстоящото листване на фондовата борса на държавния 33- процентен дял от компанията, в която те са мажоритарен собственик. На този етап обаче все още няма решение дали дружеството ще участва в надпреварата за тези акции.   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес