ЧЕЗ отрече да е спряна продажбата на бизнеса й в България

ЧЕЗ отрече да е спряна продажбата на бизнеса й в България

Чешкият енергиен концерн ЧЕЗ отрече да е прекратена процедурата по продажба на активите му в България, както обяви в понеделник българският енергиен министър Теменужка Петкова. Тя съобщи пред журналисти, че има неофициална информация, че опитите за сделка са спрени, но не е ясно дали временно или въобще, но каквото и решение да вземе ЧЕЗ за евентуалния купувач той ще бъде проверен от енергийния регулатор дали има капацитета да управлява електроразпределителната мрежа в Западна България и доставките на ток в този регион.

Говорителят на ЧЕЗ Груп Роман Газдик обаче обяви във вторник пред "Блумбърг", че процесът по продажба не е спиран и продължава, като компанията оценявала офертите и провеждала преговори с потенциалните купувачи.

Освен електроразпределителното и електроснабдителното дружество в Западна България, ЧЕЗ продава и две слънчеви централи, както и затворената заради екоизискванията ТЕЦ "Варна".

Преди дни чешката преса писа, че получените оферти не удовлетворявали продавача и ако предложените цени не бъдат увеличени, сделка няма да има.

По неофициална информация търсената цена от ЧЕЗ е 300 млн. евро, но с тежки условия за банкови гаранция и критерии, които да удовлетворяват банките-кредиторки на българските дружества.

Анализаторите на "Патрия Файненс" (Patria Finance) оценяват балансовата стойност на българските активи на ЧЕЗ на около 7.5 млрд. чешки крони (290 млн. евро), а направените от приватизацията на 67 на сто от електроразпределителната мрежа досега са за около 500 млн. Евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес