ЧЕЗ подмени кабели и подстанции в София за над 4 млн. лв.

ЧЕЗ подмени кабели и подстанции в София за над 4 млн. лв.

Мрежовият оператор в Западна България "ЧЕЗ Разпределение България" е подменил кабел 110 киловолта, част от критичната инфраструктура на София, и е реконструирал прилежащите две подстанции, съобщиха от компанията в неделя.

Инвестицията в проекта е 4.2 млн. лв. и така ще се подобри енергийната сигурност на близо 100 000 домакинства и фирми в централна градска част и кварталите "Изток", "Яворов", "Лозенец", "Гео Милев", "Дианабад", "Банишора", "Орландовци", "Зона Б-17", "Хаджи Димитър", "Витоша", "Студентски град", "Драгалевци", "Киноцентър", "Симеоново", "Хладилника", "Кръстова вада", селата Плана, Бистрица и Железница, вилни зони "Малинова долина", "Симеоново-Драгалевци", "Киноцентър" и "Ярема".

"Проектът беше много сложен за изпълнение, защото кабелът минава през силно урбанизирана градска част. Същевременно пандемията ни изправи пред неочаквани предизвикателства, като намирането на висококвалифицирани експерти от чужбина със специфични познания, необходими за изпълнението на подобни проекти. Справихме се успешно благодарение на високия професионализъм, опита на екипа и отличната организация", коментира Петър Холаковски, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България".

Операторът посочва, че всяка година подменя по един стар, маслен кабел от критичната инфраструктура на столицата с нов, сух, произведен по нова технология, с много по-сигурна изолация, който не представлява интерес за крадците.

От стъпването на ЧЕЗ на българския пазар преди 15 години компанията е подменила над 15 000 метра кабели 110 kV, които представляват над половината от критичната инфраструктура на столицата и модернизира повече от 50% от подстанциите в нея.

Споделяне

Още от Бизнес