ЧЕЗ поиска инвестиции в мрежата според строежите на хотели

ЧЕЗ поиска инвестиции в мрежата според строежите на хотели

Разрастването на туристическите обекти трябва да бъде придружено с увеличаване на одобрените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране средства за инвестиции (ДКЕВР) в електроразпределителната мрежа на района. Това становище изразиха в четвъртък от компанията ЧЕЗ, снабдяваща с електроенергия Западна България, която започна проект за рехабилитация на мрежата в Самоков за 240 хил. лв..

Изявлението идва след поредица от спорове между НЕК и друг от крайните снабдители – ЕВН, чия е вината за спирането на захранването по Южното Черноморие, но и признание от страна на държавната компания, че не е влагала в мрежата си средства, които са им били признавани като разходи.

Авариите по Черноморието направиха особено актуална тема, която от години се повдига от електроразпределителните предприятия - че одобряваните им от ДКЕВР разходи за инвестиции в мрежата не са достатъчни. Регулаторът обаче традиционно им ги реже, за да се подтиска повишението на цените за битовите потребители.

ЧЕЗ обеща да няма проблеми с тока в зимните курорти на тяхна територия в предстоящия туристически сезон.

“Макар в момента курортът "Боровец" да е на предела на електропроводните съоръжения, опасност от аварии няма, защото повече от година няма ново строителство“, заяви пред журналисти Росен Йорданов - директор на дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежата" в ЧЕЗ.

В следващите няколко години обаче се очаква да се построи база за още 60 хил. легла, съобщи кметът на Самоков Ангел Николов. Той посочи инвеститорския проект “Супер Боровец“ и намеренията за изграждане на места за настаняване в района Белчин баня, Говедарци, Мала Църква и Мальовица.

Въпреки липсата на непосредствена опасност за прекъсвания на захранването Ихтиман, Костинброд, Банско и курортът "Боровец" се нуждаят от изграждане на подстанции, каза Йорданов.

Той обърна внимание, че освен размерът на инвестициите, одобряван от ДКЕВР, проблем са и отчуждителните процедури на земи, през които може да преминат електропроводи за спасяване на положението.

Електроразпределителното дружество ще се справи със захранването на курорта в най-натоварения зимен период и опасност от аварии ще има само лоши климатични условия и заради незаконната сеч, при която понякога се прекъсват кабели, посочи Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес