Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЧЕЗ праща на клиентите си обяснения за ценообразуването на тока

9 коментара

Със следващите си месечни сметки битовите клиенти на ЧЕЗ ще получат и брошура с подобни разяснения как се формира цената на електроенергията , за какво и къде отиват всички такси, както и как да разчитат месечните си фактури. Това съобщиха в петък от компанията, снабдяваща с ток Западна България. Над 2 хил. нейни клиенти пуснаха жалби срещу дружеството заради високите си януарски сметки за ток. Същите оплаквания имат и клиентите на другите двама доставчика – ЕВН, снабдяващ Югоизточна България, и "Енерго-Про”, работещ в Североизточна България.

Потребителите недолостват от повишението на сметките, обяснявано от дружествата с по-дългия срок на отчитане по новогодишните прадници, по-студеното време през декември и поскъпването на тока с близо 14 на сто от юли 2012 г. Хорското недоволство обаче надхвърли границите на януарските сметки и възмущението преля върху наличието на такси за достъп,пренос и други компоненти в сметките извън чистата потребена енергия. Стойността на енергията е по-ниска от плащаните по нея такси и множество потребители поискаха те да отпаднат.

Раздробяването на цената на тока на отделни компоненти е по искане на Европейската комисия с цел клиентът да знае къде и за какво отиват парите му, но у нас се оказа, че това остава неясно за клиентите.

Затова и ЧЕЗ предприема кампанията "Бъдете информирани” за разясняването на съдържанието на месечната фактура. "Целта е отделните такси, включени в цената, както и начина на формиране на крайната сума, да станат ясни за всеки един клиент. Вярваме, че брошурата ще спомогне на потребителите  да разберат всички тарифи и добавки. Ще продължим разяснителната кампания с всички средства и усилия”, посочва Кремена Стоянова, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Електро България”.

"От всички компоненти във фактурата на битовите потребители, за ЧЕЗ остава само цената за достъп и пренос през разпределителната мрежа, но значителна част от този приход разпределителното предприятие връща към НЕК за покупка на електроенергия за технологичен разход. Другите компоненти обаче, като цена за достъп до електропреносната мрежа, цена за пренос през тази мрежа, добавка за зелена енергия, цена за високоефективно комбинирано производство, невъзстановяеми разходи се събират от ЧЕЗ, но се превеждат на другите участници от веригата производство–пренос. Това са производителите на електроенергия, Електроенергийния системен оператор, Националната електрическа компания”, пише в съобщението на дружеството.

„"За ЧЕЗ остават едва 9% от фактурираната стойност. С тези постъпления компанията поддържа и подобрява клиентските услуги, инвестира и обновява електроразпределителна мрежа в Западна България”, допълва компанията.

Отделно нейни мениджъри ще се срещат с клиенти, за да отговарят на техните въпроси. Компанията е готова да работи заедно с гражданските, потребителските организации и институциите за осигуряване на повече информация и внасяне на яснота по фактурите и други въпроси, свързани с дейността ѝ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #9

  Каква точно е ролята на НЕК и БЕХ? БЕХ е абсолютно ненужен. А структурна реформа в НЕК никога не е имало.

 2. Анонимен
  #8

  Както и да го усукват, в последната ми фактура стойността на косумираната от мен електроенергия е една трета от крайната цена, която платих, следователно повече от 60% от сумата отиват за така наречените добавки, включително и "невъзстаниовяемите разходи", които пък са два пъти по цената на електроенергията. Е какво излиза,плащам едно за мен и две за откраднатото от циганите !?

 3. Анонимен
  #7

  9% за ЧЕЗ, 91% за държавните монополи където от 10 човека 2ма работят, а 8 си клатят краката за да могат да вземат заплати над 1000 лева взети от бедния българин.

 4. Анонимен
  #6

  1. Защо основната причина за завишените разходи за ел. енергия - подаваното от ЕРП по-ниско от 220 волта напрежение в мрежите се засяга само бегло в дебатите и обясненията ?
  2. Като икономист по образование и търговец по занятие, считам, че "инвестиция" означава лицето да вложи собствени или заемни средства за изграждане на нещо и СЛЕД ТОВА да си възвръща тези средства чрез продажби. В енергийния, водния и топлофикационния сектор в България нещата са обърнати нагоре с краката - казват ни да си дадем

 5. Анонимен
  #5

  3, вземи прочети малко и без разяснителна кампания. Добавките и въобще цената не се определя от ЧЕЗ, а от ДКЕВР. А ЧЕЗ взимат само между 9 и 17% от фактурираните пари (от "добавката" за ниско напрежение) - другото както е обяснено в статията отива за НЕК, ЕСО, Топлофикациите (добавката "високоефективно" производство, т.н. кафява енергия), Зелените енергии и другите производители.

 6. Анонимен
  #4

  1 е прав относно виновниците. Към списъка трябва да се добавят и ДКЕВР, които одобряват завишени цени за тока от централите на Ковачки. За разлика от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, които имат дългосрочни договори с НЕК отпреди много години, при централите на Ковачки никой не е длъжен да му изкупува скъпия ток. Като си е направил сероочистки (заради задължението да не замърсява) уж за 100 милиона - да си продава тока в Албания.

 7. Анонимен
  #3

  Уважаеми господа от ЧЕЗ защо слагате такса за зелена енергия,нали от 01,07,2012 г.увеличихте с 3% налога за тая съмнителна зелена енергия,защо плащаме два пъти,но затова си траете щото ви идва нанагорно и няма как да убедите потребителите,че част от тези пари отиват в някой джоб.Защо ни товарите с такса за невъзтановяеми разходи или трябва да плащаме и за циганите и за некомпетентното ви управление.Защо трябва да плащаме за не ясните разходе за високоефективно комбинирано производство.На това му се вика корупция до дупка.

 8. Анонимен
  #2

  Какво трябва да се направи? 1. Да се закрие ДКЕВР (център на корупцията). 2. ЕРП да върнат средата за пренос (мрежи ниско напрежение) на държавата. 3. Държавата да създаде АЕИ (Агенция Електрическа Инфраструктура) с функции и задачи сходни с АПИ (Агенция Пътна Инфраструктура) но отговаряща за електропреносната мрежа. Не съм съгласен с Р. Овч. който по БТВ вчера искаше мрежите да се дадът на общините. Това е следващия опит за осигуряване на делавери на "наши" другари. При това положение има опасност някои населени места да останат без ел.захранване, защото потребителите са малко, таксите биха били високи и никой търговец няма да се съгласи да продава ваучери за тези райони.

 9. Анонимен
  #1

  Сега след тази кампания гневът на гражданите вече ще еправилно канализиран - държавата и бездействието на съответните държавни органи; държавните компании НЕК БЕХ и СИО, които цоцат държавни пари на тъмно и обогатяват енергийната мафия и политическата върхушка. Как е възможно за шеф на АЕЦ да е гербаджийски кадър със съмнително образование, как е възможно в управата на НЕК, БЕХ и СИО да е пълно с гербаджийски калинки - гарантирано от ГЕРБ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.